Мер Чернівців зупинив дію чотирьох рішень міської ради, які стосуються земельних питань

Міський голова Олексій Каспрук 28 квітня зупинив дію чотирьох рішень міської ради, які стосуються земельних питань і прийняті 26 квітня депутатами з порушенням Конституції та законів України.

Зокрема, зупинено дію пункту 44 рішення Чернівецької міської ради від 26.04.2018 р. №1254, яким гр. Роману Лупулякунадано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо передачі безоплатно у власність земельної ділянки за адресою вул. Бориспільська, позаду будинку №14, площею 0,1100га, для індивідуального садівництва. Міський голова вважає, що зазначене рішення прийнято з порушенням вимог Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Земельного кодексу України.При прийнятті вказаного пункту рішення міська рада не врахувала те, що на зазначену земельну ділянку рішенням 30 сесії Чернівецької міської ради VII скликання від 15.06.2017р. №740 «Про розгляд електронної петиції №169 щодо будівництва спортивно-оздоровчого комплексу в районі «Гравітон» вже надано дозвіл управлінню по фізичній культурі та спорту Чернівецької міської ради на складання проекту відведення земельної ділянки орієнтовною площею 1,5 га в постійне користування для будівництва та обслуговування об’єктів фізичної культури і спорту (будівництво багатофункціонального водноспортивного комплексу) за адресою вул. Руська,245-В. Оскільки земельна ділянка, яку просить надати Лупуляк Р.І. повністю входить в межі земельної ділянки, на яку управління по фізичній культурі та спорту міської ради вже отримало дозвіл на складання проекту відведення, прийняття пункту 44 вказаного рішення порушує охоронюваний законом інтерес управління по фізичній культурі та спорту міської ради на отримання в постійне користування зазначеної земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатофункціонального водноспортивного комплексу для забезпечення потреб територіальної громади міста.

Олексій Каспрук зупинив також дію підпункту 9.1. пункту 9 рішення міської ради VІI скликання від 26.04.2018 р. №1255 «Про затвердження проектів землеустрою щодо зміни цільового призначення фізичним особам, визнання такими, що втратили чинність, та внесення змін до окремих пунктів рішень з цих питань», яким Сергію Аністратенку надано дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки по вул.28 червня,42 площею 0,1063 га (кадастровий номер 7310136300:05:001:0009) під будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, оскільки зазначене рішення прийнято без урахування Генерального плану та зонування території, а відтак з порушенням частини 2 статті 17, частини 4 статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», статті 39 Земельного кодексу України.Увагутакож звернуто на те, що всі необхідні відомості про земельну ділянку по вул.28Червня,42 площею 0,1063 га (кадастровий номер 7310136300:05:001:0009) внесені до Державного земельного кадастру. Інші матеріали які обґрунтовують необхідність зміни конфігурації земельної ділянки – відсутні, а відтак і відсутні підстави для здійснення землеустрою цієї ділянки шляхом виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі на місцевості. Таким чином,надання дозволу Сергію Аністратенкуна виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки по вул.28 червня,42 площею 0,1063 га (кадастровий номер 7310136300:05:001:0009) в натурі на місцевості прийнято з порушенням статей 20, 50, 55 Закону України «Про землеустрій», статті 39 Земельного кодексу України, а тому він підлягає зупиненню.

Зупинено також дію рішення міської ради №1263 «Про розгляд звернення Годованської Г.І. щодо внесення змін до пункту 1 рішення міської ради від 08.12.2017р. №1020», згідно з яким з метою формування земельної ділянки комунальної власності надано дозвіл на складання проекту землеустрою земельної ділянки за адресою вул. Рівненська, 2, орієнтовною площею 0,017 га за рахунок земель запасу міста для встановлення будівельних риштувань та складування будівельних матеріалів та уповноважено підприємця ГодованськуГ.І. виготовити землевпорядну документацію на цю земельну ділянку за власні кошти.Міський голова звертає увагу, що відповідно до детальному плану території багатоквартирної житлової забудови, обмеженої вулицями Героїв Майдану, Рівненською, Сторожинецькою та проспектом Незалежності земельна ділянка на вул.Рівненській,2 орієнтовною площею 0,017га, на яку надано дозвіл на складання проекту землеустрою, належить до земель загального користування, оскільки на ній передбачено проїзд, а також вона розташована в межах червоних ліній. Відповідно до статті 18 Закону України «Про автомобільні дороги» розташування будь-яких об\’єктів, будівель, споруд або їх частин у межах \”червоних ліній\” вулиці не допускається. Таким чином, зазначене рішення міської ради прийнято з порушенням статті 19 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», статті 18 Закону України «Про автомобільні дороги», статті 39 Земельного кодексу України, а тому підлягає зупиненню.

Зупинено також дію пункту 12 рішення №1271 «Про розгляд звернень фізичних та юридичних осіб щодо надання земельних ділянок в постійне користування, та затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, визнання такими, що втратили чинність, та внесення змін до окремих пунктів рішень з цих питань», згідно з яким ОСББ «Провулок Турецький,7» затверджено проект землеустрою щодо відведення та надано земельну ділянку по провулку Турецькому,7 площею 0,0390 га у постійне користування для будівництва та обслуговування багатоквартирного будинку. Звернуто увагу, що приймаючи це рішення, міська рада не взяла до уваги всіх фактичних обставин справи, зокрема фактичної відсутності однієї з трьох квартир в житловому будинку по провулку Турецькому,7.За таких обставин житловий будинок по провулку Турецькому,7 не може вважатися багатоквартирним в розумінні статті 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», а відтак і земельна ділянка під ним не може бути надана в користування ОСББ «Провулок Турецький,7» відповідно до статті 42 Земельного кодексу України.

Зазначені питання міський голова Олексій Каспрук вніс на повторний розгляд другого дня пленарного засідання 54 сесії Чернівецької міської ради VIІ скликання, яке відбудеться 03.05.2018 року о 10.00, під час якого депутати можуть підтвердити свої попередні рішення або дослухатися до зауважень міського голови.

peredplata