Чорнобильські пенсії в 2012 році

Як повідомляє Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, для осучаснення заробітної плати, яка враховується при обчисленні пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв\’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54 і 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», з 1 січня постановою Кабінету Міністрів України затверджено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі – Порядок).

На виконання зазначеної постанови Пенсійним фондом України в Чернівецькій області здійснено відповідні перерахунки пенсійних виплат особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Всього в Чернівецькій області станом на 1 січня цього року на обліку перебуває 8 тис. 184 особи, які отримують пенсії, підвищення та компенсації відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Після перерахунку середній розмір пенсії осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесених до категорії 1, в області склав 2180,63 грн. Внаслідок перерахунку розмір пенсій цих осіб в середньому зріс на 746,34 грн. При цьому, є 6 осіб, пенсійні виплати яких, перевищують 5 тис. гривень, а одна особа одержує пенсію понад 8 тис. гривень.

Кількість потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, яким проведено перерахунок, в області становить 68 осіб. Середній розмір їх пенсії склав 993,34 грн. Розмір пенсії після перерахунку в середньому по області підвищився на 146,44 грн.

В перспективі уряд планує переглянути розміри пенсійних виплат інвалідам-учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з числа призваних на військові збори та військовослужбовцям строкової служби. На обліку в області перебуває 67 інвалідів-учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з числа призваних на військові збори середній розмір пенсії яких становить: у інвалідів І групи – 2633,33 грн., інвалідів ІІ групи – 2336,84 грн., інвалідів ІІІ групи – 1875,56 грн. Розмір пенсійних виплат інвалідів з числа військовослужбовців строкової служби встановлено на рівні мінімального – 2096,10 грн. інвалідам ІІ групи та 1849,50 грн. інвалідам ІІІ групи.

peredplata