«Карпатський Чугайстр» отримав нове помешкання

Дерев’яна скульптура «Карпатський Чугайстр» з’явилась в Чернівцях в минулому році. Цього героя місцевих легенд місту подарували учасники фестивалю народного мистецтва «Різьбярське диво». Звичайно, міська влада хотіла обрати гідне місце для містичного персонажу і таке місце знайшлося в містечку «Буковинська казка», яке почали збирати в Чернівецькому музеї архітектури та побуту.

«Ми давно планували і почали втілювати в життя розміщення на території музею дитячого містечка «Буковинська казка» – розповідає директор чернівецького обласного музею архітектури та побуту Олег Кучурян, – щоб дітлахи могли пізнавати казковий світ легенд нашого Буковинського краю. Ми вже почали потрошку наповнювати цей парк. І те, що міська влада вирішила віддати Чугайстра саме нам, було приємною несподіванкою. Він стане справжньою перлиною нашої колекції казкових персонажів парку «Буковинська казка», спрямованого на популяризацію саме наших народних звичаїв, нашого фольклору, культури та літератури».

Окрім того, саме спеціалісти музею зможуть надати дерев’яній скульптурі належний догляд. Зараз композиція встановлена на спеціальні прихованій бетонній подушці, яка захищає дерево від гниття та просідання. Також на буковинського лісовика ще чекає шпаклівка та обробка спеціальними сумішами від грибка, плісняви та вологи і наприкінці захисних робіт поверхню скульптури покриють шаром так званої консервації, для збереження від зовнішніх впливів – дощу, снігу та морозу.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

ДОВІДКА

Автори композиції «Буковинський Чугайстр»:

Автор ідеї – заслужений працівник культури України, голова Чернівецького обласного відділення Українського фонду культури Валентина Діаковська, а перетворили у реальність цю ідею члени Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Володимир Денисов, Сергій Кузнєцов та студент київського «Інституту реклами» Віктор Тащук.

Хто такий Чугайстр?

Образ Чугайстра (Чугайстрина) невідомий іншим слов’янам. Його знають тільки в українських Карпатах. Походження назви Чугайстер достеменно не зрозуміле. Сучасні дослідники пов’язують це слово з чугою, чуганею (верхнім одягом, який має вигляд великої овечої шкури з довгою вовною), або зі сторожовими козацькими вежами, які називали чугами. Зовні він схожий на чоловіка велетенського зросту з довгою бородою та голубими очами. Чугайстри – охоронці лісу, персонажі на межі злих та добрих духів в залежності від того, як себе людина в лісі поводила.

peredplata