В Чернівцях презентуватимуть роман Василя Кожелянка «Діти застою»

В Чернівцях презентуватимуть роман Василя Кожелянка «Діти застою»25 травня о 18:00 у Чернівецькому обласному театрі ляльок (вул. Головна, 22) відбудеться презентація роману відомого прозаїка, поета, драматурга, журналіста Василя КОЖЕЛЯНКА «Діти застою», яка побачила світ у чернівецькому видавництві «Книги – ХХІ».

«На мою думку, це найкращий роман Василя Кожелянка. Або принаймні не слабкіший за його найвідомішу «Дефіляду в Москві». Тільки «Дефіляда» була блискучою стилізацією на тему «альтернативної історії», а «Діти застою» з певними застереженнями можна назвати романом реалістичним. У кожному разі кілька письменників, журналістів та політиків, гадаю, себе тут упізнають. А ще важливіше, що в романі себе упізнають буковинці загалом, яких Василь називає північними балканцями. Розділена між кількома персонажами автобіографія і узагальнений портрет розчарованого покоління, нереалізовані кохання і втрачені України, даремні в наших умовах західні ідеали і безсила в наших головах східна мудрість, художньо переконливі екскурси у трагічне минуле і чітке передбачення безпросвітного майбутнього, бездонний розпач і в’їдливий гумор, «ліричні» відступи і «ненормативні» вислови – ось далеко не повний перелік того, що знайде у «Дітях застою» спантеличений читач», – переконаний Олександр Бойченко.


ДОВІДКА

Василь Кожелянко (1 січня 1957 – 22 серпня 2008) – прозаїк, поет, драматург, журналіст, головний в українській літературі представник жанру «альтернативної історії». Народився, жив і помер у селі Кам’яна Сторожинецького району Чернівецької області. Автор чотирьох поетичних збірок («Терновий іній», «Білий і рудий», «Семибарвний кінь», «Як учив Кожелянко-цзи»), двох книжок оповідань («Логіка речей» та «Чужий»), п’яти п’єс (у співавторстві з Володимиром Сердюком) і десяти романів («Дефіляда в Москві», «Конотоп», «Людинець пана Бога», «Срібний павук» та ін.), останнім з яких є «Діти застою».

peredplata