У Чернівецькій області сприяють особам, звільненим з місць позбавлення волі

Як відзначив директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олесь Матвієв, у минулому році на обліку центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області перебувало 145 осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі, 57 з них потрапили під дію Закону України «Про амністію» та 662 особи, засуджені до покарань, не пов’язаних з обмеженням волі, з них 43 потрапили під дію Закону України «Про амністію». Дана категорія осіб потребує інформаційних послуг щодо діяльності соціальних та комунальних служб, до яких можна звернутися за допомогою, а також соціально-медичних, у т.ч. з питань налагодження контактів із оточуючим середовищем.

За словами Олеся Матвієва, в результаті проведеної центрами роботи 22 особам оформлено документи, для 362 – налагоджено соціальні зв’язки, 6 – влаштовано на навчання, 14 – надано допомогу у працевлаштуванні, 33 – в лікуванні та проходженні медичного огляду, ще з 218 особами проведено заняття з питань безпечного способу життя, зокрема щодо запобігання інфікуванню ВІЛ та профілактики туберкульозу, 48 особам надано допомогу одягом, взуттям та продуктами харчування.

«Минулоріч мали місце 8 рецидивів серед осіб вищезазначеної категорії, що перебували на обліку центрів СССДМ. Зокрема, повторно вчинили злочин 2 молоді особи, які звільнилися з місць позбавлення волі, та 4 неповнолітніх та 2 молоді особи, засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі», – сказав Олесь Матвієв. Він додав, що основні причини, що спонукали осіб до скоєння повторного злочину, – небажання працевлаштовуватись на роботу з низьким рівнем заробітної плати, співпрацювати із соціальними службами, відсутність належних матеріально-побутових умов.

За його словами, значною перешкодою в соціалізації осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі чи засуджені до покарань, не пов’язаних з обмеженням волі, є пасивність у співпраці із суб’єктами соціальної роботи. Часто виникає ігнорування ними рекомендацій та порад соціальних працівників, непоодинокі випадки відмови даних осіб працевлаштовуватись, мотивуючи свої дії низьким рівнем заробітної плати.

Олесь Матвієв повідомив, що можливість створити більш сприятливі умови для прискорення процесу соціалізації дозволить зміщення спектру уваги із самих звільнених та умовно засуджених осіб на їхнє оточення, зокрема на сім’ї. Також, за його словами, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді регіону основну увагу приділяють превентивній роботі з неповнолітніми, схильними до правопорушень.

Джерело – прес-служба ОДА.

peredplata