«Ринок на Зеленій опустився нижче плінтуса…»

«У Чернівцях ринок на вулиці Зеленій став недоступний для людей – ні для тих, хто торгує, ані для покупців – яма на ямі, водії псують автомобілі, а людям з особливими потребами годі й думати, аби туди потрапити, – крик душі чернівчанина, інваліда 1 групи, Петра Олексійовича Савчука з вулиці Залозецького. – Раніше я міг відвідати цей ринок та купити за доступною ціною овочі, фрукти, яйця, молочні та інші продукти. Зараз без сторонньої допомоги несила навіть зрушити з місця – так ось влада піклується про інвалідів. До всього, на ринку від тамтешніх «умов» потерпають всі: у нинішню спеку ніде напитися води, ніде й перекусити, бо ресторанчик, у котрому завжди були доступні ціни на обіди, зараз взагалі зачинений. Особливе питання – платний туалет, люди нарікають на постійний там сморід та антисанітарію. Це не базар, а стихійне лихо якесь. Я не міг проїхати візком та проклинав усіх, хто не хоче зробити це місце людським. Складається враження, що такий безлад чиниться навмисно, бо ж містом вже ширилися чутки, що цей базар невдовзі перетвориться на розважальний комплекс. А навіщо нам ті розваги? Дайте можливість одним людям купити, що потрібно, за нормальними цінами, а іншим продати, бо скільки вже можна будувати тих розважальних комплексів? Я думав, що цей ринок перебуває у комунальній власності та поскаржився до міської ради. З’ясувалося, що він перебуває в оренді, тобто господар – приватний підприємець. А коли так, то, на мою думку, таких підприємців треба гнати звідти та віддавати землю в оренду іншим, достойнішим: а то виходить, що гроші дере, а вкладати не хоче…»

Юрист ринку «Верхній»
Лариса Продан:
Ринком зараз опікується не приватний підприємець, а юридична особа, якій надано земельну ділянку для організації продовольчого ринку. Ми робимо там час від часу ямковий ремонт, але людям хіба можна догодити? Та й як можна вкладати великі кошти, якщо то не наша власність?

Начальник управління інвестицій та розвитку споживчого ринку департаменту економіки Чернівецької міської ради Руслана Сідляр:
– Нині цей ринок і справді є дещо проблемним для нашого міста. Судова тяганина за землю триває не один рік. І господарі не знають, чим закінчаться суди. З’ясувалося, що там частину землі хтось свого часу викупив, а частина перебуває в оренді. Ресторан також орендує землю. Однак це не означає, що міська рада не звертає уваги на діяльність приватної структури. Відбулася координаційна рада з розвитку ринку, і проблемні питання вирішувалися також. Стосовно «Верхнього» – департамент економіки вже рекомендував належно облаштувати там заїзд. Люди звертаються також і до нас – є маса зауважень, листів. Щотижня хтось з працівників департаменту буває на цьому ринку, бо доводиться боротися ще й зі стихійною торгівлею. Зараз хоч відрадно, що суб’єкт господарювання, котрому ринок належить, розробив план розвитку та передбачив ремонт. Ми працюємо, аби ринки перетворилися на більш сучасні, однак все впирається у кошти. Та питання, з яким звернувся ваш читач, триматимемо на контролі.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata