На Буковині не виявлено випадків захворювання на ентеровірусний менінгіт

Відповідно до повідомлення Генерального консула України в місті Сучаві (Румунія), у Сучавському повіті ускладнюється епідемічна ситуація із захворюваністю на вірусний менінгіт, збудником якого є ентеровірус Коксакі В2. Починаючи з кінця травна ц.р. у повіті сусідньої держави зареєстровано 206 випадків захворювання на вірусний менінгіт, більшість з яких – серед дітей.

Повіт Сучава знаходиться на кордоні з Україною і відвідується багатьма жителями області, тому з метою попередження випадків поширення інфекції на території регіону обласною санітарно-епідеміологічною станцією спільно з Головним управлінням охорони здоровся облдержадміністрації проводяться відповідні профілактичні заходи. Зокрема, забезпечується щоденний медичний нагляд за дітьми в дитячих організованих колективах, а з метою своєчасного виявлення хворих здійснюється моніторинг циркуляції ентеровірусів в об’єктах довкілля. Також активізовано санітарно-освітню роботу серед населення щодо профілактики ентеровірусних інфекцій. Станом на сьогодні на території області випадків захворювання на ентеровірусний менінгіт не зареєстровано.

На кордоні з Румунією медичні працівники санітарно-карантинного пункту «Порубне» здійснюють постійний огляд тих, хто перетинає кордон, і, у разі виявлення хворих з підозрою на ентеровірусну інфекцію, буде забезпечено їх ізоляцію. Серед основних шляхів передачі захворювання Наталія Гопко назвала водний та харчовий: вірус передається через забруднені ентеровірусами овочі, брудні руки та інші предмети. Інкубаційний період при ентеровірусних серозних менінгітах становить близько 1 тижня.

Основу профілактики захворювання складає комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання забрудненню об’єктів зовнішнього середовища збудниками. Тому вкрай важливим є дотримання правил особистої гігієни», – наголосила головний санітарний лікар області. Серед перших ознак ентеровірусного менінгіту – висока температура, сильний головний біль, нудота та блювата, однак діагноз можна поставити лише на підставі вірусологічного дослідження. Відповідно до спільного наказу Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації та обласної санітарно-епідеміологічної станції у лікувально-профілактичних закладах сьогодні проводиться підготовка працівників з питань діагностики, клініки, лікування та профілактики ентеровірусних інфекцій, визначені лікувально-профілактичні заклади, куди госпіталізовуватимуть хворих та підозрілих на ентеровірусний менінгіт. Нині всі хворі на серозний менінгіт, гострий енцефаліт, полірадікулонейропатію, неврит лицьового нерву обов’язково проходять вірусологічне обстеження.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata