Найбільша угода українського інтернету: Google заплатить $30 млн за український стартап

Найбільша угода українського інтернету: Google заплатить $30 млн за український стартапНайбільша угода в історії українського інтернету була закрита буквально днями. У ніч з 24 на 25 вересня рада директорів Viewdle схвалила її поглинання компанією Google. Корпорація купує 100% стартапу. Увечері 2 жовтня керівництво Viewdle оголосить про це персоналу. У Київ вже прибула делегація Google.

Viewdle розробила технології розпізнавання осіб і об’єктів. Вони широко використовуються в пошукових технологіях. Минулого року Google запустив на основі цієї технології свій пошук по зображеннях, де в якості запиту використовуються файли, що завантажуються в пошуковий рядок.

Сума угоди не розголошується. За словами джерела, знайомого з ходом переговорів, вона порівнянна з грошима, які Google виклав за схожі компанії: Neven Vision та PittPatt. Як і Viewdle, ці стартапи розробляли технології розпізнавання образів. У 2006 році Google купив німецьку Neven Vision, за неофіційними даними, за $45 млн, а в 2011-му – американську PittPatt за $38 млн. Минулого року засновники Viewdle планували виручити від продажу компанії близько $30 млн. «На ділі вийшло навіть більше», – говорить співрозмовник Forbes.

Viewdle заснували Єгор Анчишкін і Юрій Мусатенко, що побачили в розробках Київського інституту кібернетики в галузі розпізнавання зображень комерційну перспективу.

Ангельські інвестиції вони отримали від бізнесменів з американської діаспори, серед яких був екс-одесит Юрій Фрайман – нинішній голова ради директорів Viewdle. У 2008 році фонд Anthem Venture Partners купив 25% компанії за $2 млн. Через 2 роки відбувся другий раунд інвестування – фонди Qualcomm Ventures, BlackBerry Partners Fund і Best Buy Capital викупили додемісію за $10 млн, оцінивши компанію в $13,5 млн.

Минулого року засновники Viewdle розповідали Forbes про те, що компанією цікавиться виробник смартфонів світового масштабу. Як з’ясувалося, неназваним претендентом була Motorola. Але коли Google і Motorola вступили в переговори про продаж мобільного підрозділу вендора, про Viewdle на якийсь час забули. Після завершення угоди між двома гігантами в травні 2012 року компанія відновила свій інтерес до українського стартапу.

У команді стартапу – 34 особи. Виходить, що кожен із співробітників обійшовся Google більше ніж в $1 млн. Корпорація поки не оголошувала про поглинання Viewdle і свої подальші плани. Поки невідомо, чи будуть співробітники працювати на корпорацію з України або переїдуть в один з R&D-центрів Google в Європі чи Америці.
Viewdle володіє декількома патентами. За словами Юрія Фраймана, в умовах нинішніх патентних воєн – це великий плюс. Крім Google, подібні стартапи поглинали Apple і Facebook. У 2010 році Apple купила шведську Polar Rose за $28 млн, а в 2012 році Facebook поглинув face.com (сума угоди – від $70 до $100 млн).

peredplata