Чернівецька СЕС: 12 листопада 2012 року нових випадків захворювання серед школярів гімназії №1 не зареєстровано

Чернівецька СЕС: 12 листопада 2012 року нових випадків захворювання серед школярів гімназії №1 не зареєстрованоГоловне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області повідомляє, що станом на 1300 12 листопада 2012 року нових випадків захворювання серед школярів гімназії №1 м.Чернівці не зареєстровано, всього на гострі кишкові інфекції захворіло 19 дітей, які відвідують загальноосвітній навчальний заклад – гімназія №1 м.Чернівці, де всього навчаються 1050 школярів.

З числа захворілих дев’ять хворих самостійно звернулись за медичною допомогою, десять хворих виявлено активно при патронажі осіб, що мали ризик одночасного інфікування.

Всі захворілі харчувались на харчоблоці гімназії №1.

Одного хворого госпіталізовано до інфекційного відділення обласної дитячої клінічної лікарні. Інші хворі перебувають на амбулаторному лікуванні. У 18-ти хворих перебіг захворювання легкого, у одного хворого – середнього ступеня важкості. Медична допомога надається у необхідному обсязі. Попередній діагноз гострий гастроентероколіт. Від усіх хворих відібрано біологічний матеріал для лабораторних досліджень. За результатами бактеріологічних досліджень у 3-х дітей виділено шигелу Зонне.

З метою встановлення причини та обставин виникнення випадків гострих кишкових інфекцій триває негайно розпочате епідеміологічне розслідування.
За виявлені під час епідрослідування порушення (використання багаторазового посуду для пиття води з кулера, порушення вимог його миття) завідувача виробництвом гімназії №1 м.Чернівці притягнуто до адміністративної відповідальності.

З 09.11.2012 р. функціонування харчоблоку гімназії №1 тимчасово припинено.

У вогнищі проведено заключні дезінфекційні заходи.

В ході проведення епідеміологічного розслідування з метою встановлення або спростування як факторів передачі, продуктів харчування, що постачаються централізовано для всіх шкіл м.Чернівці, впродовж 9-11 листопада 2012 року організовано позапланові перевірки навчальних закладів.
Всього перевірено 15 навчальних закладів, у яких відібрано 140 санітарних змивів, 48 проб продуктів харчування, 87 зразків добових проб, 14 проб водопровідної води, 1 пробу – з локального водопроводу. За результатами перевірок на 1 об’єкті виявлено порушення санітарного законодавства. До адміністративної відповідальності притягнуто завідувача виробництвом.

Продовжується запроваджене медичне спостереження та бактеріологічне обстеження осіб, що мали ризик одночасного інфікування.
Всього впродовж 9-11 листопада 2012 з метою активного виявлення хворих оглянуто 804 особи.

Батьків дітей, що навчаються у молодших класах, поінформовано щодо заходів, що проводяться і спрямовані на попередження повторного занесення інфекції у заклад.

З метою виявлення носійства у осіб, що мали ризик одночасного інфікування із захворілими, для бактеріологічного дослідження відібрано зразки біологічного матеріалу. Усього обстежено 300 осіб, в т.ч. 284 дитини.

На об’єкті виникнення спалаху відібрано 30 вогнищевих та 10 санітарних змивів, 20 проб харчових продуктів, 6 добових проб, 2 проби питної води.
Для оперативного реагування, своєчасного запровадження протиепідемічних та профілактичних заходів та координації діяльності з розслідування причин спалаху в гімназії №1 м.Чернівці створено оперативний штаб Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області.

Проведення протиепідемічних та профілактичних заходів, в тому числі лабораторних досліджень матеріалу від хворих, зразків продуктів харчування, добових проб, водопровідної води, води з кулера, змивів з об’єктів довкілля триває.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області та Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення обласної державної адміністрації.

Про це повідомляє начальник, головний державний санітарний лікар Чернівецької області Наталя Гопко.

Світлина 11channel.dp.ua

peredplata