Буковинці оголосили війну енергетичному монополістові

 Буковинці оголосили війну енергетичному монополістовіУ Чернівцях організували громадські слухання, аби розібратися у взаємостосунках ВАТ \”Чернівціобленерго\” та його споживачів. Останні наголошують: претензій до приватної компанії-монополіста більше, ніж достатньо, а от конструктиву у діалозі – нуль. Енергетики у своїй роботі користуються лише одним принципом: вигода, незважаючи ні на законність, ні на якість своєї роботи. Держава ж втручатися у роботу великої енергетичної компанії з іноземним (російським) капіталом не може або не хоче. Про це повідомляється на порталі citi.cv.ua

Необгрунтовані тарифи, неправильно нараховані платіжки, неналежне обслуговування, оренда трансформаторів та й загалом якість надання послуг – лише маленька частина претензій до буковинських енергетиків, які вони так і не вислухали. Хоча менеджерів обленерго на громадські слухання і запросили, останні зібрання проігнорували.

З керівництвом компанії хотіли обговорити головне – як мирно й справедливо співіснувати буковинській громаді та енергетичному товариству. Натомість чернівчани, представники антимонопольного комітету, громадських організацій та ЗМІ на монополіста скаржилися один одному. Причин для невдоволення присутні нарахували чимало. Перш за все: розрахункові платіжки, про які так багато говорять останнім часом.

– У нас електроенергія розраховується так. Різні тарифи в залежності від споживання. До 150 кв – 28 копійок, після 150 кіловат – 36 копійок, це в місті. І в селі теж там градація. Потім є різні рівні пільг – 25%, 50%, 75% і обленерго стверджує: люди не в змозі, навіть люди з вищою освітою, і професори, і так далі – ніхто не зможе підрахувати сам, тому ми будемо за вас рахувати, – зазначила Людмила Чередарик, редактор газети \”Версії\”.

Розрахункова книжка, яку споживачі заповняють самі за показниками лічильника, – цілком законна, це нещодавно з боєм визнав і енергетичний монополіст, проте, дістати її не так просто. Енергетикам вигідно розсилати платіжки, де вони самі рахують, кому, скільки і за що сплачувати. За словами представників компанії, так вони можуть проконтролювати, аби їх не обманули. Споживачі апелюють: коли рахують енергетики, виходить навпаки, обманюють платника.

– Розрахункові пільги: 75 кіловат по 25 копійок, і 75 по 12 копійок і інша сума більше 150 кіловат по 33 копійки. У нього 400 кіловат, 300 кіловат йому нараховують по 33 копійки і з пільгами більше 150 по 16 копійок (70 кіловат) ітого 123, а повинен він заплатити 113 гривень, тобто обрахували його на 9 гривень 81 копійку. І таких дуже багато є. А у нас 328 000 споживачів, – підкреслив Дмитро Якобчук, житель села Тисовець.

Не склалися стосунки в обленерго і з приватними підприємцями Буковини. Останні скаржаться: договір, який монополіст змушує їх підписувати – однобокий, бо враховує інтереси тільки однієї сторони.

– Сьогодні, щоб скласти договір з Чернівецьким РЕМОм, підприємці повинні пройти такі \”круги пекла\”. Займає це часу, з нашого особистого досвіду… 2,5 місяці ми з ними укладали договір. При тому, що вони навіть набралися сміливості відключити нас від світла. При тому, що ми готові були всі проплати робити і навіть їх не оскаржувати, – підкреслив Руслан Мельник, депутат Чернівецької обласної ради.

Антимонопольний комітет впродовж року оштрафував \”Чернівціобленерго\” загалом на 57 000 гривень. Частину коштів енергетики сплатили, за іншу – судяться.

– Рішенням зобов’язано до 01.06.2013 року виправити ті порушення, які наводилися у матеріалах справи, зокрема, це виставляти рахунки за спожиту електроенергію зі зрозумілою для пересічного споживача інформацією. Тобто, споживач, взявши в руки квитанцію, має знати чітко, за що він платить, – повідомив Віталій Місюрко, головний спеціаліст відділу досліджень і розслідувань відділення Антимонопольного комітету у Чернівецькій області.

Присутні на громадських слуханнях створили ініціативну групу, яка впорядкує усі претензії, докази, свідчення та скарги, які оприлюднили на сьогоднішньому засіданні. Опісля – звернення людей передадуть постійно діючій при обласній раді комісії, яка вже займається цим питанням.

Якщо депутати не допоможуть, платники обіцяють долучити до вирішення питання керівництво краю, правоохоронні органи та суд. До речі, в останньому вже знаходиться справа щодо енергетиків. Щоправда, її подали саме останні на одну з чернівецьких газет, яка на своїх шпальтах тривалий час оприлюднювала вищенаведену інформацію.

Тим часом, як повідомляє телеканал «Чернівці», \”Чернівціобленерго\” розпочало війну із журналістами. У відповідь на публікації в газеті \”Версії\” цілого ряду статтей із критикою в сторону компанії-енергопостачальника, остання подала на видання до суду. За словами головного редактора газети Людмили Чередарик, – в матеріалах її журналістів йшлося про численні порушення зі сторони обленерго та зловживання новими платіжними квитанціями. Однак, \”Версії\” суду не бояться і готові відстоювати свою позицію до кінця. До того ж, як твердить редактор, – видання готове підтвердити правдивість кожного надрукованого слова та факту. Журналісти \”Чернівецького репортера також вже неодноразово висвітлювали ситуацію з платіжками та розрахунковими книжками обленерго.

Питання до обленерго у споживачів електричної енергії стали виникати після того, як компанія-постачальник перестала видавати їм розрахункові книжки. Натомість оплачувати споживу електроенергію людям пропонують за новими платіжними документами. В \”Чернівціобленерго\” пояснюють це вимогою часу та європейською практикою. Мовляв, за допомогою платіжок розрахуватися за електрику значно зручніше та простіше. Однак, споживачі скаржаться на маніпуляції в квитанціях. Мешканець села Тисовець Дмитро Якобчук розповідає, що в його селі контролери заходять далеко не в кожну хату, а показники лічильника беруть \”зі стелі\”. Чоловік показує одну із таких платіжок свого сусіда, якому по-закону передбачені пільги, які чомусь в квитанціях не враховані. Дмитро Миколайович зазначає, що сусід повинен сплачувати 75 кіловат по 25 копійок і 75 по 12. А вже за понад 150 кіловат 33 копійки.

Чернівчанин Геннадій Геков, який вже декілька місяців вимагає в обленерго пояснень твердить, що з енергетиками заодно і місцеві чиновники. За його словами, отримані відповіді на запитання щодо законності платіжок та розрахунків від місцевого представництва НКРЄ області та управління інфраструктури ОДА, слово в слово збігаються із відповідями \”Чернівціобленерго\”.

Головний редактор \”Версій\” Людмила Чередарик переконує, що може довести незаконність розрахунків обленерго. До того ж, на словах керівництво компанії, вже неодноразово привселюдно заявляло, що громадяни, які хочуть платити за електроенергію розрахунковими книжками можуть це робити. Але натомість видає книжки дуже неохоче.

Численні порушення в діях енергетиків виявили і в антимонопольному комітеті. В результаті перевірок, останній зобов\”язав обленерго усунути порушення та сплатити штраф в розмірі 17 тисяч гривень.

В свою чергу \”Чернівціобленерго\” власні дії незаконними не вважає. Енергетики заперечують і те, що споживачам не видаються розрахункові книжки.

Олексій Шекета, голова правління ПАТ \”Чернівціобленерго\”: \”То що стосується безплатної видачі книжок. Я повністю погоджуюся, ми безплатно їх видаємо і ми повинні це робити\”.

Остаточну крапку в цій заплутаній історії повинен поставити суд та відповідні контролюючі органи. Люди, які не погоджуються з новими правилами розрахунків змушені й надалі користуватися послугами обленерго, адже іншої альтернативи наразі немає. Електроенергетичний ринок в Україні залишається монопольним, а \”Чернівціобленерго\” єдиним монополістом та виробником електрики на Буковині.

Джерело телеканал «Чернівці», citi.cv.ua

Світлина te.ua

peredplata