В ефірі Чернівецької облдержтелерадіокомпанії понад 400 годин – румунською мовою

Серед телерадіокомпаній, які транслюють програми мовами національних меншин, і Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія – вона приділяє румунській мові 122 години телеефіру та 292 години радіомовлення на рік. Про це повідомляє Державний комітет телебачення та радіомовлення України.

На сьогодні мовлення регіональними мовами та мовами національних меншин здійснюють 6 з 28 державних регіональних телерадіоорганізацій, а також Національна радіокомпанія України. Держкомтелерадіо України сприяє, щоб у державному замовленні на виробництво і трансляцію телерадіопрограм обов’язково був передбачений контент, що задовольнятиме потреби національних меншин.

Зокрема, Закарпатська ОДТРК пропонує своїм глядачам майже 513 годин телеефіру та 325 годин радіоефіру на рік угорською, словацькою, німецькою, ромською, русинською та румунською мовами.

Севастопольська регіональна державна телерадіокомпанія, а також ДТРК «Крим» мовлять, окрім державної, ще й кримсько-татарською, болгарською, вірменською, грецькою, німецькою, польською, білоруською, азербайджанською тощо.

Представники етнічних спільнот Одещини мають можливість переглядати передачі обласної державної телерадіокомпанії болгарською, молдовською та гагаузькою мовами. 46 годин на рік Житомирське обласне телебачення мовить польською, ведеться мовлення польською і чеською на Житомирському державному радіо.

Чи не найбільше свого ефіру приділяє трансляції радіопрограм мовами національних меншин Національна радіокомпанія України: німецькою – 1098, румунською – 882 години на рік.

Крім того, державна підтримка надається шістьом газетам, що видаються мовами національних меншин. Це газета вірменської національної меншини – «Арагац», кримськотатарської – «Голос Криму», польської – «Дзеннік Кійовскі», єврейської – «Єврейські вісті», румунської – «Конкордія» та газети болгарської національної меншини «Роден край». Головним розпорядником та відповідальним виконавцем бюджетної програми, за якою здійснюється фінансування цих видань, є Міністерство культури України, повідомляє Держкомтелерадіо України.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata