Буковинцям радять дотримуватись правил профілактики грипу

Департамент охорони здоров’я та цивільного захисту населення обласної державної адміністрації спільно з обласним центром здоров’я нагадують буковинцям, що з настанням холодів зростає ймовірність занедужати на застудні захворювання, зокрема грип. А тому, аби уникнути цього, рекомендують дотримуватись правил профілактики.

Зокрема, проводити профілактичні щеплення, попередньо проконсультувавшись з дільничним терапевтом або сімейним лікарем, уникати місць великого скупчення людей, при кашлі або чханні – прикривати носа та рота хустинкою, яку після використання слід викидати у смітник. Крім того, рекомендують часто мити руки з милом, намагатися не торкатися очей, носа та рота, оскільки вони є можливими «воротами» проникнення збудника вірусу в організм, постійно провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання.

Першими ознаками грипу є підвищення температури тіла, головний біль, біль у горлі та м’язах тіла, загальна слабкість, кашель, нежить, відчуття холоду (лихоманка), при важкому перебігу – блювота, діарея.

Якщо у сім’ї є хворий на грип, необхідно ізолювати його в окрему кімнату, обмежити доступ до нього членів родини, а під час спілкування – одягати марлеву пов’язку, яку змінювати кожні 4 години. У хворого на грип повинен бути окремий посуд, рушник, засоби особистої гігієни. Необхідно регулярно провітрювати приміщення, підтримувати чистоту, за можливості – проводити бактерицидне знезараження повітря за допомогою ультрафіолету.

Протягом усього гострого періоду хворий повинен дотримуватись суворого ліжкового режиму, молочно-рослинної дієти з великим вмістом вітамінів, вживати гарячий чай з лимоном, молоко з медом, плоди калини, чорної смородини, малини, настої плодів липи, листя ромашки, евкаліпта тощо. Противірусною дією володіють також продукти з часником та цибулею.

Самолікуванням медики рекомендують не займатись, у випадку перших симптомів захворювання – звертатися до сімейного лікаря або дільничного терапевта за місцем проживання.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata