Юридична консультація. ЗМІНА ПОРЯДКУ РЕЄСТРАЦІЇ ПРАВ НА НЕРУХОМІСТЬ

З 2013 року принципово зміниться порядок реєстрації прав на нерухомість — замість бюро технічної інвентаризації її здійснюватиме Державна реєстраційна служба.

Донедавна реєстрацію права власності на нерухомість здійснювала місцева влада — бюро технічної інвентаризації.

З 1 січня 2013 року ця функція передана Укрдержреєстру, чиї відділення працюють по всій країні (у місті Чернівці таким є Реєстраційна служба Чернівецького міського управління юстиції по вул. Сімовича, 19, тел. 57-08-90).

Що ж буде з БТІ?

Бюро технічної інвентаризації, як і раніше, здійснює інвентаризацію та готує проектну документацію, однак тепер лише для новозбудованої нерухомості. Громадянам до бюро необхідно буде звертатися тільки у тому випадку, якщо вони здійснили перепланування свого помешкання — для виготовлення нового технічного паспорта.
Реєстраційна служба Чернівецького міського управління юстиції проводить державну реєстрацію прав та їх обтяжень або відмовляє у їх реєстрації (до обтяжень нерухомого майна, як правило, відносять його заставу (іпотеку) у цивільно-правових відносинах і податкову заставу; а також заборони суду та інших компетентних органів до відчуження чи вчинення інших юридичних дій з нерухомістю); забезпечує ведення Державного реєстру прав; надає інформацію про зареєстровані права та їх обтяження в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»; забезпечує облік безхазяйного нерухомого майна; здійснює інші повноваження, передбачені Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Для проведення державної реєстрації прав заявнику необхідно подати до органу державної реєстрації прав заяву про державну реєстрацію, форму та вимоги до заповнення якої затверджено наказом Міністерства юстиції України від 17.04.2012 №595/5 «Про впорядкування відносин, пов’язаних із державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Заява про державну реєстрацію подається щодо кожного об’єкта нерухомого майна окремо.
Заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень в електронній формі може подаватися до реєстраційної служби виключно державним кадастровим реєстратором або державним виконавцем.

Людмила ПИЛИПІВ, провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції

peredplata