Темні ночі в Червоній Діброві

Темні ночі в Червоній Діброві  До редакції газети «Час» звернулась гро мада села Червона Діброва з приводу ситуації, яка склалась у них з Глибоцьким РЕМом. Просимо до уваги лист громади.

«Більше п’яти років триває наш діалог з Глибоцьким РЕМ та іншими владними структурами району і області з приводу неякісного надання послуг споживачам електроенергії та проблем розрахунків за спожиту електроенергію. Доказом цього є багаторазові звернення до різних інстанцій і відповіді на них, а також публікації в пресі.

Не можна сказати, що за останні п’ять років не зроблено зовсім нічого. Але якщо і робиться щось, то не “Згідно з багаторічним планом-графіком капітального ремонту повітряних ліній 0,4 кВ…”, як це написано в листі-відповіді Головного управління регіонального розвитку архітектури та інфраструктури Чернівецької ОДА від 25 червня 2010 року, а спонтанні ремонтні роботи на кшталт заміни гнилих дерев’яних опор, які падають як поодинці, так і цілими групами. Замінено трансформатор на трансформаторній підстанції ТП-140 на більш потужний, але він не забезпечує належної напруги в мережі, оскільки не розрахований на таку кількість споживачів та велику протяжність ліній при малому перетині дротів.

Гнилих дерев’яних опор, які ще не впали, є чимало. Обіцянки ж замінити дерев’яні опори на залізобетонні, як і старі дроти на нові, більшого поперечного перетину, лишаються цяцянками. А задля того, аби лінія електропередачі не впала одночасно по всій вулиці імені Ю. Федьковича (урочище Кут), і не тільки, Глибоцький РЕМ підстрахував себе встановленням залізобетонних опор через 5-6 гнилих, аби вони утримувались дротами. Є сумніви, що це надійно, бо алюмінієвим дротам більше сорока років, а їх перетин ледве відповідає нормам для вводу в оселю. РЕМ не може ніяк впіймати крадіїв електроенергії, не підозрюючи себе в заподіянні шкоди дов-кіллю, роблячи свій, нехай і скромний, вклад в глобальне потепління на планеті. А яка може бути напруга в мережі?…

Із заміною опор та дротів в 70-х роках минулого століття передбачалося освітлення вулиць села (про це свідчать ліхтарі на деяких стовпах), проте незадіяні дроти, можливо, потрапили в металобрухт як кольорові метали. Село чи не єдине на Буковині, що не має нічного освітлення.
Було б добре, якби влада зважала на свій електорат не лише на час виборів, а враховувала б його інтереси ще і при реконструкції електричних мереж населених пунктів.

На неодноразові звернення сільчан влада ніяк не реагує і не вважає за потрібне інформувати наглядову раду громади, яка і є ініціатором звернень. Вже більше року вона не спромоглася інформувати громаду про свої подальші наміри. Складається враження, що Закон про надання інформації написаний не для неї.

Наглядова рада громади села Червона Діброва»

peredplata