В Садгорі підприємство повернуло працівникам 35 тисяч заборгованості по зарплатні

Прокуратурою Садгірського району м.Чернівці у січні 2013 року проведено перевірку додержання у державному підприємстві «Дослідне господарство Центральне» Буковинського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України вимог законодавства про оплату праці. Перевіркою встановлено, що станом на 14.01.13 на ДПДГ «Центральне» виникла заборгованість по виплаті заробітної плати перед 38 працівниками господарства за листопад 2012 року на суму 35 тис. грн.

Відповідно до статтей 21, 22 Закону України «Про оплату праці» керівник підприємства не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, які погіршують умови, встановлені законодавством і колективним договором. Норми і гарантії оплати праці, встановлені законодавством для працівників підприємств, установ і організацій усіх форм власності є мінімальними державними гарантіями і тому при договірному регулюванні не можуть бути погіршені.

Однак, всупереч наведеним вимогам законодавства, при надходженні у 2012 році коштів на рахунки господарства, допущено заборгованість по заробітній платі, чим порушено конституційне право громадян на своєчасне її отримання.

З метою усунення порушень закону прокуратурою району внесено подання керівнику підприємства. За результатами його розгляду заборгованість по заробітній платі виплачена в повному обсязі.

Про це повідомляє Садгірська районна у м.Чернівцях рада.

peredplata