Паї призначені для сільського господарства, а не для забудови

Паї призначені для сільського господарства, а не для забудовиДо редакції почасти звертаються мешканці сіл, нарікаючи на нестачу вільних земель, які б вони хотіли отримати для будівництва. А будуватися конче потрібно, адже діти ростуть, жити з батьками їм стає дедалі важче. У сільраді на звернення з цього приводу відповідають відмовою, пояснюючи її відсутністю земельного запасу. Але ж у людей є паї, які пустують, бо ні коштів, ні сил обробляти землю вони не мають.

— Хіба не можна перевести пай під забудову? – запитує наша читачка Оксана. – Бо ж земля ніби і є, але розпоряджатися нею за власними потребами ми не можемо. А могли б побудувати хату для дітей — держава ж нам нічого не дасть.

Ми звернулись за роз’ясненням до начальника юридичного департаменту Асоціації \”Земельна спілка України\” експерта Анни Матвієнко.

Як розповідає пані Анна, у майже 98% випадків в Україні земельні частки (паї) територіально розташовані поза межами населених пунктів. А це означає, що змінити цільове призначення цих ділянок для сільськогосподарських робіт на призначення для житлової та громадської забудови неможливо. Чинним Земельним кодексом України передбачено, що до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об\’єктів загального користування.

— Окрім того, необхідно мати на увазі, що наразі існує заборона зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), — наголошує пані Анна.

Водночас слід враховувати, що зміна цільового призначення земельних ділянок для будівництва в межах населеного пункту повинна здійснюватися на підставі затвердженої містобудівної документації. Саме зазначеною містобудівною документацією повинна бути передбачена можливість розміщення об\’єктів будівництва на конкретно визначених земельних ділянках, а отже, і можливість зміни цільового призначення земельних ділянок для сільського господарства на землі житлової та громадської забудови.

Підготувала Надія ВІРНА

(за допомогою Прес-клубу з аграрних та земельних питань)

peredplata