В Чернівцях активісти провели антиалкогольний рейд

В Чернівцях активісти провели антиалкогольний рейд 1 березня активісти Чернівецької «Студентської Свободи» організували антиалкогольний рейд у продуктових магазинах середмістя. Їхньою метою було перевірити, чи продають в цих магазинах алкоголь неповнолітнім. Перед 13-річним хлопцем поставили просте завдання – купити пляшку пива. В кожному другому магазині йому це вдалося – побували активісти в сімох магазинах, продали алкоголь – в чотирьох.

– Я беру в старшого брата паспорт і мені по ньому продають пиво. Часом і так продають. Я знаю такі точки, – розповідає Микола, 15 років.

У першому магазині, де продали алкоголь, молода продавщиця на вимогу дати книгу скарг сказала, що вона в адміністратора, а його вже немає на роботі. Тож свободівцям довелося зачекати, поки до нього додзвоняться. «Наступного разу ми вам пиво не продамо, коли прийдете до нас купувати», – ображено сказав хлопцям охоронець.

Адміністратор на роботу не прийшов, тому обмежилися тим, що розповіли дівчині, яка відповідальність передбачена законом за такі дії і наклеїли на вітрину магазину наліпки «Тут продають алкоголь неповнолітнім», «Ідея нації – проти деградації» (з їхньої, до речі, згоди).

У наступному магазині порушниця закону – жінка середнього віку – виявилася бойовішою. Вона звинуватила хлопця, що той її обманув – сказав, що йому 18 років. Хоча, за правилами, вона повинна була перевірити документи. Зрозумівши, що її зловили на гарячому, вона швидко вхопила пляшку, поставила на місце і кинула хлопцеві його гроші.

– Скажіть на камеру, що більше так не будете робити, – запропонував Андрій Іллюк, голова молодіжки.

– А ви ще й на камеру знімали? Не буду я нічого казати.

– То продати неповнолітньому алкоголь ви могли, а сказати на камеру не хочете.

Врешті, жінка пообіцяла так більше не чинити. Націоналісти пообіцяли їй, що проконтролюють, чи дотримається вона слова.

Ще в одному магазині продавець-чоловік дуже розлютився. Він назвав хлопця «гадьонишем» і сильно вдарив в груди. Потім почав запевняти, що він зазвичай алкоголь дітям не продає, бо сам має двох дітей, що не має грошей на штраф. І далі викрикував погрози на адресу хлопця, через якого нібито втратить роботу і не буде мати чим годувати своїх дітей. Коли чолов’яга трохи заспокоївся, націоналісти сказали, що на перший раз міліцію викликати не будуть, натомість наклеять на магазин наліпки.

Андрій Ілюк, голова Чернівецької «Студентської Свободи», розповів: «Ми розпочали безстрокову акцію «Скажи алкоголю – стоп!». Масштаби споювання українських дітей вражають, на сьогоднішньому рейді майже в кожному другому магазині нашим неповнолітнім активістам без проблем відпускали алкоголь.

Україна є першою країною в світі за рівнем дитячого алкоголізму, майже 40 відсотків дітей в Україні вживають алкоголь. Порушення закону, яке ми сьогодні спостерігали, є наслідком байдужості влади. Саме тому нещодавно «Свобода» зареєструвала у Верховній Раді законопроект, який має унеможливити продаж алкоголю неповнолітнім.»

Зазначимо, що в Україні на законодавчому рівні заборонено продаж алкоголю неповнолітнім. Статтею 156 Адміністративного Кодексу за це передбачено штраф у розмірі до 6800 гривень. Проте продавці частенько таки продають пиво і сигарети школярам.

Такі рейди Чернівецька «Студентська Свобода» планує проводити і надалі. Адже ті, хто сприяє деградації молоді, мають за це відповідати. А ось методи переконання обіцяють застосовувати жорсткіші.

Про це повідомляє прес-служба ЧОО ВО\’\’Свобода\” (Ярослава МАКСИМЮК).

Світлина www.rbc.ua

peredplata