Інспекцією з питань захисту прав споживачів перевірено понад 300 підприємств торгівлі та побуту

Як інформує інспекція з питань захисту прав споживачів у Чернівецькій області, для забезпечення ефективного контролю за якістю та безпекою продукції, робіт і послуг, створення в області сприятливого соціального клімату торік інспекцією перевірено 325 підприємств торгівлі та побуту різних форм власності. 216 перевірок проведено згідно з плановими заходами контролю, 109 – позапланових. Порушення виявлені у 226 випадках, що складає 69,5% від усіх перевірених підприємств.

За інформацією інспекції, упродовж 2012 року перевірено товарів, робіт, послуг на суму 4386,1 тис.гривень, забраковано– на суму 527,5 тис.грн.Окрім цього, попереджено майже 1,5 тис.різного виду порушень законодавства про захист прав споживачів.

Особлива увага інспекцією приділялась попередженню реалізації фальсифікованих, неякісних, несертифікованих товарів, товарів без необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації, з минулим терміном придатності,а також виконанню господарюючими суб’єктами приписів актів перевірки щодо усунення порушень.Так, упродовж 2012 року інспекцією перевірено якість та безпечність всіх основних груп товарів.

За результатами перевірок суб’єктам господарювання видано 226 приписів про припинення порушень прав споживачів, у 262 випадках тимчасово припинено, а в 201 заборонено виробництво, відвантаження і продаж товарів споживачам, виконання робіт та надання платних послуг.

За виявлені під час перевірок порушення до адміністративної відповідальності протягом минулого року притягнуто 220 осіб з накладенням адміністративних штрафів на суму 37,6 тис. гривень та застосовано економічних санкцій на суму 1189,7 тис. гривень.

Матеріали 31 перевірки надіслано для відповідного реагування органам державного нагляду та контролю.

Джерело – прес-служба ОДА.

peredplata