Державна міграційна служба вважає українців дурнями та підозрює в злочинах?

Державна міграційна служба вважає українців дурнями та підозрює в злочинах?Інформаційний простір вже насичений фрагментарними повідомленнями про “паспортне питання”, але про його вирішення говорити, м’яко кажучи, рано. Суть – ігноруючи нормативні документи, різні відділення Державної міграційної служби (саме вони зараз займаються виготовленням закордонних паспортів), вручають громадянам список необов’язкових платежів. Таким чином, ціна закордонного паспорта у різних відділенях ДМС сягала 457 і навіть 600-700 грн замість встановлених законом 170 грн.

Після підняття хвилі інформаційних повідомлень, деякі з необов’язкових платежів, вже не так нахабно нав’язуються громадянам. Що ж стосується Львова, досі від громадян, що бажають отримати закордонний паспорт, вимагають додаткову оплату за фото, довідку про несудимість, тощо.

Особливо обурливою є ситуація з довідкою про несудимість, яку кожного громадянина змушують нести у ДМС, або платити за її виготовлення, на що ще й треба чекати до 25 днів. Таку перевірку дійсно повинні проводити, але безкоштовно і не перекладаючи тягар на громадян, фактично тицяючи “А чи не злочинець, ви випадково?”. Це, до речі, може кваліфікуватись і як приниження честі та гідності.

\”Зірки Ютуба\”

Потужну схвальну хвилю в Інтернеті підняли відеозаписи, викладені на Ютубі про візити кількох колег-активістів у львівське відділення ДМС на Ярослава Мудрого 12а та Міжрегіональний центр видачі паспортних документів за адресою вул. Залізнична 56.

Зухвалі працівники ДМС навіть при ввімкненій камері, дозволяли собі штовханину та інші неподобства. В результаті на працівників ДМС написані скарги, в тому числі за вимагання грошей. Після написання скарг, зразок скарги міфічно зник зі стенду.

Станом на 20 березня, під час мого цивільного візиту до ДМС на Ярослава Мудрого 12а, у прийнятті документів (оплата 257,15 грн, тобто держмито + послуги ДМС, без додаткової сплати за бланк паспорту, довідку про несудимість, тощо) було відмовлено, пояснення також не надали.

Перші перемоги у Львові

Підняття цієї хвилі дає наснагу ентузіастам і випадки візитів юридично підкованих громадян збільшуються, для чого створені інформаційні майданчики у соцмережах.

23 березня кількома колегами було успішно подано документи на паспорт за 257,15 грн. (держмито + послуги ДМС), зокрема у сихівський ДМС, на Зеленій 150. При чому без жодного скандалу, камер і так далі – спокійною розмовою в межах 15 хвилин.

Що найбільш дивно у цій ситуації – трапляються громадяни, котрі не те що не проти заплатити вдвічі більше за свій паспорт, а й при цьому невдоволені 15-ти хвилинним затримуванням черги тими, хто переплачувати не хоче. Є багато людей, які хоча і знайють, що паспорт повинен коштувати менше, проплачують всі суми, аргументуючи це тим, що “в нас нема часу”, “я хоч юрист, але то не реально” і т.д.

Проте є й такі, які готові боротися, відстоювати свої права, їх тільки потрібно підтримати, направити у потрібне русло. Тому по можливості потрібно максимально поширити інформацію про дану проблему.

Посередництвом соціальних мереж активысти гуртуються, щоб йти у відділення МДС по кілька осіб.

Схема до дії

Відстоювання паспорту за 170 грн, наразі має успішні приклади лише через суд, на що піде далеко не кожен. (Рішення Дніпропетровського суду в єдиному реестрі, яке зобов\’язало МДС (колись ВВІР) виробити поспорт за 170грн, якщо особа сама оформила всі документи)

А от поради як зробити паспорт за 257,15 грн а не за 457,15грн.: Підходите до працівника ДМС і тихо та спокійно пояснюєте, що не хочете скандалу, тому просите все зробити тихо і мирно. Просите дуже наполегливо та непорушно.

Перед тим варто перечитати інформацію, наприклад на сайті \”Захист прав\”, що є тільки два обов’язкові платежі:

Державне мито: 170 грн.

Послуги служби ДДГІРФО МВС України: 87 грн. 15 коп.

Сума: 257 грн. 15 коп.

Список необхідних документів для оформлення закордонного паспорта громадянина України для виїзду за кордон:

1. Паспорт громадянина України (Оригінал і копія 1,2 та сторінок реєстрації за останні 5 років у двох екземплярах).

2. Довідка податкового органу про присвоєння ідентифікаційного номера (оригінал і копія 1 екземпляр).

3. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон та проїзний документ дитини (у разі їх наявності).

4. Особи віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу, подають довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України. Форма довідки затверджується Міноборони України, або військовий квиток та його ксерокопія (хто відслужив).

Опис процедури і що треба подати тут.

Зверніть увагу на пункт 3.8: “При наданні адміністративної послуги додаткові супутні послуги не надаються” !!!

Перелік платних послуг і визначення їх вартості, які можуть надаватися підрозділами МВС та ДМС (це і є список за що можуть брати гроші).

Постанова КМУ, яка виключила необхідність оплачувати бланк.

Спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих. Тому обєднуйтесь по кілька осіб, беріть з собою, про всяк випадок, камеру/фотоапарат і спершу спробуйте все зробити мирно і толерантно.

Чим більше громадян аргументовано заявлять про свої права, тим швидче відсічемо голову цій гідрі: Спільноти у соцмережах для комунікації.

Наступного тижня штурмуватимемо Залізничний відділ ДМС

Автор: Андрій Мочурад

Джерело Захід.нет

peredplata