На Калинівському ринку у Чернівцях розстрілюють тварин?

На Калинівському ринку у Чернівцях розстрілюють тварин?До редакції нашої газети звернулись небайдужі захисники тварин, які повідомили, що на Калинівському ринку вбивають собак, розстрілюючи їх з мисливських рушниць.

За словами підприємців, прийшовши зранку 19 лютого на роботу, вони побачили на території ринку сліди крові та гільзи. Усі безпритульні тварини, котрі подеколи там блукали, зникли. Щоправда, вдалось знайти одну собачку з роздробленою лапою, якій наразі ампутували кінцівку і вона перебуває у приватному притулку (на світлині). Таке, переконують, відбувається майже щомісяця. А все то мало би бути зафіксоване камерами спостереження, якби правоохоронці зайнялись цієї справою.

Адже, за твердженнями підприємців, охорона ринку по понеділках запускає на територію людей з мисливськими рушницями, і ті здійснюють відстріл безпритульних тварин.

В адміністрації МТК «Калинівський ринок» таку інформацію називають неправдивою, нісенітницею і такою, що не відповідає дійсності. Мовляв, відповідно до вимог та приписів санепідемслужби, на Калинівському ринку зобов’язані щомісяця відловлювати бродячих тварин. У підприємства укладений договір з «Чернівціспецкомунтрансом», і його працівники, відповідно до заявок ринку, у санітарний день (понеділок) раз у місяць здійснюють вилов та знешкодження (?!, – ЧАС) безпритульних тварин із застосуванням шприцомету з присипляючою речовиною. А про будь-яке використання вогнепальної зброї не може йти й мова, переконують в адміністрації Калинівського ринку. Окрім того, запевняють там, й самі підприємці звертаються до них стосовно бродячих собак. Уся ця інформація збирається і передається спеціалістам зі спецкомунтрансу.

Однак не вірять адміністрації ринку захисники тварин. Вони переконані, що там таки відстрілюють братів наших менших. І роблять це, порушуючи закони. Адже, згідно із законом «Про захист тварин від жорстокого поводження», регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або іншими біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування — методами евтаназії. А евтаназія – це гуманні методи умертвіння тварин, що виключають їх передсмертні страждання.

А за жорстоке поводження з тваринами, знущання, а тим паче, вбивство, законом передбачена кримінальна, адміністративна та цивільно-правова відповідальність.

Так, є закон, який дозволяє відстріл бродячих собак мисливцями, але винятково на мисливських угіддях, а міський ринок, за словами захисників тварин, явно не назвеш мисливським угіддям. Вони й надалі відстежуватимуть ситуацію на Калинівському ринку й продовжуватимуть роботу зі стерилізації тварин, надаватимуть допомогу з догляду за ними в приватних притулках, поки в Чернівцях нарешті не запрацює міський притулок для тварин, який уже роки обіцяє влада.

Надія ВІРНА

P.S. Наші читачі нам повідомили, що наразі в міському центрі зайнятості є вакансія у міському комунальному підприємстві «Чернівціспецкомунтранс» ловця бездоглядних тварин. Умовою працевлаштування є наявність дозволу на рушницю.

На Калинівському ринку у Чернівцях розстрілюють тварин?

peredplata