На Буковині радіоточка втрачає популярність і… дорожчає

На Буковині радіоточка втрачає популярність і... дорожчаєЗ 1 квітня нинішнього року абонентна плата за користування основною радіоточкою становитиме для населення 10 грн. 80 коп., а для юридичних осіб — 16 грн. 20 коп. з ПДВ.

Про це йдеться на офіційному сайті ПАТ «Укртелеком». Річ у тім, що для підприємства надання послуг проводового радіомовлення останніми роками є збитковим, крім того, у минулому році стрімко скоротилася кількість основних радіоточок. За останній рік від цієї послуги відмовилося близько 400 тисяч абонентів, і станом на 1 січня 2013 року в Україні залишився 1 мільйон 900 тисяч працюючих радіоточок (у 2008 році «Укртелеком» обслуговував 3 мільйони 600 тисяч радіоточок).

— У Чернівецькій області, до прикладу, з 1 вересня по 1 лютого кількість користувачів послугами проводового радіомовлення зменшилася на 5%, – розповідає заступник директора з маркетингу і надання послуг Чернівецької філії ПАТ «Укртелеком» Сергій Чайка. — Станом на 1 лютого їх нараховувалося всього 44 тисячі… На жаль, відсів користувачів є природнім – старші люди помирають, а молодь від цих послуг відмовляється з причин, котрі не залежать від «укртелекомівців» — радіомовлення витісняють більш сучасні засоби інформації. Припиняють співпрацю з «Укртелекомом» і бюджетні організації, – до прикладу, Заставнівська ЦРЛ нещодавно відмовилася від 14 радіоточок. Збитково працювати, звісно, компанія не буде. Саме тому прийняте рішення про здорожчання послуг для населення та бюджетних установ з 9 грн. 36 коп. до 10 грн. 80 коп., а для юридичних осіб – з 14 грн. 04 коп. до 16 грн. 20 коп….

Буковинці звістку про здорожчання плати за користування «радіоточкою» сприймають по-різному. Однак серед тих, хто з цього приводу звернувся до редакції, переважає кількість прихильників проводового радіомовлення, котрі зацікавлені у його відродженні, а не знищенні.

— Не можу й дня прожити без того, аби не послухати радіо, — говорить пенсіонерка Поліна Артемівна Швидка з Чернівців. — Здавна «брехунець» повідомляв людям не тільки щоденні новини, а й звістки про якісь надзвичайні події, катаклізми чи стихії. Чому нинішня влада потурає відмиранню радіомовлення, до якого усі звикли, не розумію. Звісно, прикро, що всі послуги стають дорожчими, а пенсію при цьому не підвищують. Та я намагатимусь зекономити на чомусь іншому, а від радіоточки не відмовлюсь.

— Я виросла у доволі заможній родині, у нас давно вже вдома є комп’ютер, у кожній кімнаті – по телевізору. Але на кухні ще досі пос-тійно увімкнене радіо, і уявити собі, що я його не почую за ранковою чашкою кави чи ввечері, повернувшись додому, не можу, – зізнається студентка Тетяна Стратієнко. — Дорожче — то й дорожче, для нас це не багато…

Сергій Чайка каже, що у Чернівецькій області є населені пункти, де залишилось по 5-10 радіоточок. А в одному з сіл Новоселицького району вона усього одна. Це, звісно, великі витрати для підприємства. Однак «Укртелеком» не відмовляє людям, котрі звертаються із заявою на встановлення у них проводового радіо, якщо для цього є технічні можливості.

Більш детальну інформацію про тарифи на послуги з радіомовлення розміщено в пунктах продажу послуг «Укртелекому», на сайті цього підприємства та у відділеннях «Телекомсервісу». Телефон Контакт-центру: 0800506800.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata