Волю політв’язням! Одних відпускають, інших продовжують утримувати

13 жовтня суд у справі щодо підпалів офісів КПУ і Партії регіонів у 2009 році виніс остаточний вирок Ігорю Загребельному, Віктору Давиденку та Артему Циганку, повідомляє сайт ВО «Тризуб». Хлопців засудили за статтею «Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки». Карається таке діяння позбавленням волі на строк від трьох до десяти років. Суд, прийнявши до уваги пом’якшувальні обставини (характеристики, довідки, визнання вини, відшкодування 9 тисяч збитків), засудив хлопців до трьох з половиною років позбавлення волі (умовно) з відтермінуванням вироку на три роки. Отож врешті хлопці опинилися на волі, їх відпустили одразу із зали суду. Ігор Загребельний тепер побачить незаґратоване сонце після дев’ятимісячного ув’язнення.
***
В той же час трьох патріотів, котрих підозрюють у спробі здійснення теракту (так званих «васильківських терористів»), рішенням суду залишено за ґратами ще на 2 місяці, повідомляє блогер Олена Білозерська. Суд не взяв до уваги аргументів та клопотань, а також не зважив на ту обставину, що у підозрюваних є малолітні діти.
***
20 жовтня затримано ще одного учасника Податкового майдану Віталія Грузинова. Чоловік є одним з обвинувачених по справі пошкодження плитки на Майдану Незалежності під час минулорічних протестів підприємців. Арешт і утримання під вартою правоохоронці мотивують тим, що, мовляв, Віталій з 6 квітня 2011 року перебував в розшуку і свідомо уникав слідчих дій по справі, тому може в подальшому змінити місце перебування, чим перешкоджатиме проведенню слідства, повідомляє прес-служба громадянського руху “Спільна Справа”. Хоча, за словами адвокатів підозрюваного, той жодного разу не був офіційно повідомлений повісткою про будь-які слідчі дії щодо нього. 27 жовтня відбудеться судове засідання, де розглянеться подальша доля Грузинова. Засідання по справі інших 6 маданівців відбудеться 31 жовтня.
Нагадаємо, 7 майданівців правоохоронці охрестили «організованим угрупованням» і доводять в суді, що ті пошкодили плитку на 212 тисяч гривень, огорожу і перекривали дорогу. Також 8 листопада відбудеться чергове судове засідання по справі ще одного активіста Податкового майдану Сергія Костакова, котрого обвинувачують у пошкодженні автівки.
Надія ВІРНА

peredplata