Аномальні температури та дощі: кліматолог вразила українців прогнозом на зиму

 
Прийдешня зима в Україні очікується теплою та з невеликою кількістью снігу.

Такий прогноз на зиму оприлюднила завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Віра Балабух, передає zn.ua.

За її словами,взимку все ж можливі затоки арктичного повітря, проте вони, ймовірно, будуть короткочасними й неінтенсивними.

“Ймовірність того, що впродовж зими можливі аномально високі температури, становить 40-50% і більше, тоді як імовірність аномально низьких температур, коли мінімальна температура повітря опускатиметься нижче -10…-15 °С , становить 10-30% і менше. Тобто в холоду шансів цієї зими набагато менше, ніж у тепла”, – пояснила кліматолог.

За її даними, снігу взимку буде небегато. Натомість очікіються дощі та мокрий сніг.

“Оскільки на значній частині території України переважатимуть плюсові температури, то й опади очікуються у вигляді дощу та мокрого снігу. Отже, стійкий сніговий покрив цієї зими може утворюватися не на всій території країни, а його висота, за оцінками Європейського центру середньотермінових прогнозів, очікується меншою від кліматичної норми 1991–2020 рр., особливо в січні та лютому”, – додала вона.

peredplata