Городи чернівчан атакують слимаки: як боротися?

Таке нашестя рудих слимаків у Чернівцях спостерігають уже не перший рік.

Мешканці Чернівців скаржаться, що їхні городи атакують слимаки. Особливо багато їх після дощу. Слимаки з`їдають всю городину, яка з`являється на їхньому шляху, пише ІА АСС.

«Руді слимаки не нехтують навіть бур`яном! – обурюється Павло Іванович, чернівчанин. – Щодня збираємо слимаків на городі, а на ранок – їх знову чимало!». Слимаків стало більше, цьому сприяють кліматичні умови – багато дощів та вологи, кажуть фахівці. Їдять слимаки все молоде – наприклад, картоплю і помідори.

Пошкоджуючи рослини, слимаки водночас заражають їх хворобами.

«Молюски, які атакують чернівчан, – це червоний слимак. Нині їх стало багато, бо для їхнього розвитку склалися сприятливі кліматичні умови: багато дощів та вологи, – пояснює Марія Барабанова, біолог. – Звідки саме на Буковині взявся червоний слимак, невідомо. Є версія, що їх завезли разом з іншими рослинами до тепличних господарств області.

Вчені підрахували, що слимаки пошкоджують близько 150 видів і різновидів культурних рослин, серед яких білокачанна та цвітна капуста, салат, горох, квасоля, помідори, огірки, морква, картопля, суниця тощо. Якщо ж культурних рослин немає, слимаки не погребують і бур’янами: будяком, мати-й-мачухою, кульбабою, подорожником. Але біда в тому, що, пошкоджуючи рослини, слимаки водночас заражають їх такими хворобами, як сіра гниль суниці, помилково-борошниста роса гороху тощо.

До того ж, слимаки розносять паразитів, які живуть в організмах домашніх тварин».

 

Як боротися зі слимаками Фахівці зазначають, що знищити слимаків складно, але суттєво обмежити чисельність цілком можливо. Найкращий час для боротьби з ними – від травня до липня, і в цей час необхідно намагатися їх якнайбільше знищити, оскільки у серпні вони відкладають нові яйця. Один слимак за сприятливих умов може відкласти до 400 яєць.

Що стосується хімічного методу боротьби проти молюсків, то застосовують препарати на основі метальдегіду – «Антислизень» або «Патруль» – 20-30 г/10 м кв., препарат рівномірно розсипати у місцях, де виявлено молюсків. 

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/gorodi-chernivchan-atakuyut-slimaki-yak-borotisya-74071?fbclid=IwAR0ZRT8x8WJWWzgkjrUGJ-yaoPgLJt07oasAEF3ra337_F8GNn8kM6VFSgM. Сайт http://acc.cv.ua/

peredplata