У Чернівцях біля костелу Серця Ісуса облаштують центр духовного та психічного здоров’я

У костелі Найсвятішого Серця Ісуса в Чернівцях реставрують шпиль — змінюють мідне покриття та балки, які збереглися з кінця ХІХ століття. Служителі-єзуїти будуть шукати ресурси для подальшої реставрації костелу.

Також на базі парафії організовують спільноту — збільшать кількість служителів та розпочнуть проводити групи психологічної підтримки. Цей напрямок очолить новопризначений настоятель храму отець Олексій. Про це повідомляє Суспільне.

Цьогоріч костелу буде 130 років

Отець Станіслав каже, що костел Серця Ісуса — одна із трьох неоготичних будівель в Україні. Костел звели у 1894 році, у цей період в архітектурі була популярною неоготика, — це своєрідне повернення до зодчества високого Середньовіччя. У храмі стрільчаста стеля, масивні колони та форми, які ніби стрімлять догори. Отець Олексій каже, що коли костел лише звели, він був найвищою спорудою в місті.

В радянський час у храмі був архів, будівлю розділили кількома поверхами. Коли костел повернули релігійній громаді, ці поверхи знесли, проте інтер’єр костелу вже було майже знищено. Так із 2010-х років і дотепер триває відновлення храму. Для цього збирають пожертви, а також шукають фінансування у благодійників.

“Нам допомагають наші співбрати з чину єзуїтів, різні рухи і групи, які вони очолюють, насамперед з Польщі. Є люди, які відповідають за фандрейзинг у Польщі, які збирають ці гроші, які знаходять спосіб їх привезти сюди”, — розповідає отець Олексій.

Нова спільнота і настоятель

У костелі призначили нового настоятеля — отця Олексія. Він каже, парафія для нього не нова, він понад десять років приїжджав сюди час від часу, аби проводити служби. Парафія храму невелика — недільні богослужіння відвідує декілька десятків людей.

Тепер у костелі тут формують спільноту з трьох отців та брата-єзуїта. Брат Юрій, або як його називають у костелі — брат Джорджо, відповідає за господарську і фінансову роботу. Він і опікується реставрацією храму. Ще двоє отців почнуть службу у костелі восени.

Служителі займатимуться новим проєктом — облаштуванням центру духовного та психічного здоров’я “Простору надії”. Його планують відкрити у листопаді. У будівлі поруч з костелом завершують ремонтні роботи, там створять місце для духовних вправ та реабілітаційні психологічні групи.

“За різними оцінками, десь до третини країни буде мати посттравматичний синдром. Тож ми плануємо організувати безплатні або пільгові групи психологічної реабілітації для вояків, для членів їхніх родин, для волонтерів, для переселенців, для всіх, хто постраждав від війни”, — каже отець Олексій.

Для втілення цієї ідеї планують залучати грантові гроші. Для простору шукатимуть співробітників, психологів та психотерапевтів.

Джерело: Суспільне

peredplata