Як кожен українець може допомогти країні пережити енергетичну кризу

10 жовтня російський агресор обстріляв об’єкти критичної інфраструктури у 13 областях та у Києві. Через обстріли виникла 51 пожежа. Багато міст залишилися без електрики. Експерти переконані, що це далеко не остання спроба росії залишити Україну без електрики, води і опалення протягом холодного періоду року.

Українські спеціалісти відновлюють інфраструктурні об’єкти рекордними темпами. За даними пресофіцера ДСНС України Олександра Хорунжого, які він озвучив у Медіацентрі Україна – Укрінформ, у першу добу після обстрілів на місцях влучань працювало понад 1000 фахівців ДСНС та понад 120 одиниць спеціальної та рятувальної техніки. 

Через пошкодження енергетична система країни перевантажена і працює на граничних можливостях. Тому влада просить населення зменшити споживання енергоресурсів, щоб допомогти країні пройти цей важкий період. Що може зробити кожен українець для того, щоб скоротити споживання електрики в побутових масштабах, – дізнавався Центр громадського моніторингу і контролю.

Які прилади споживають найбільше електрики

За правильного підходу до використання електричної енергії можна домогтися її заощадження на 10-30%. Але спочатку треба розуміти, скільки споживають різні побутові електроприлади:

  • Кондиціонер – 2,2-3,37 кВт.
  • Електрочайник – 2,2-2,4 кВт.
  • Пилосос – 2 кВт.
  • Бойлер – 1,5-2,5 кВт.
  • Масляний та повітряний обігрівачі – 1,2-2 кВт.
  • Праска – 1-2,4 кВт.
  • Пральна машина – 0,8-2,2 кВт.
  • Холодильник двокамерний – 0,30-0,90 кВт.
  • Мікрохвильова піч – 0,6-1,5 кВт.
  • Холодильник однокамерний – 0,10-0,40 кВт.
  • Телевізор – 0,08-0,14 кВт.
  • Електролампа на 100 Вт – 0,1 кВт.
  • Комп’ютер – 0,065-0,45 кВт.

У години пікового навантаження Міністерство енергетики України просить населення зменшити використання мультиварки, кавоварки, мультипечі, електричної турки, холодильника, відпарювача, морозильної камери, утюжка для волосся, плойки, ноутбука, комп’ютера, монітора, ігрової приставки, принтера, телевізора, TV-тюнера, зарядних пристроїв, засобами освітлення. Користуватися цими приладами краще за необхідності та, бажано, по черзі.

Як використовувати електрику ощадливо

 За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, щоб уникнути планових відключень, бажано знизити споживання електроенергії в періоди найбільшого навантаження на енергосистему (вранці з 8 до 11 години і ввечері з 17 до 23 години) в цілому по Україні на 25%.

В «Укренерго» зазначають, що найменший рівень споживання електроенергії – вночі. Тому саме тоді краще користуватися обігрівачами, пральними машинами, вмикати бойлери, посудомийки та інші енергозатратні прилади. Вдень – не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів, а вранці і особливо ввечері, коли споживання найбільше, – звести до мінімуму користування електрикою.

За словами прем’єра, незважаючи на достатню кількість енергоресурсів для проходження цієї осені та зими, треба максимально їх економити. У своєму зверненні до українців він попросив зменшити споживання електроенергії у вечірні години.

«Мова не про те, щоб сидіти в темряві. Необхідно лише зменшити використання найбільш енергомістких приладів. Мінімізуйте використання електроплит, електрочайників, електроінструментів, обігрівачів та кондиціонерів, духовок та прасок, мікрохвильових печей, кавоварок, пральних і посудомийних машин», – попросив Денис Шмигаль.

Він також визнав, що ця зима буде важкою.

«Тому ще раз закликаємо всіх ретельно готуватися до зими. Бажано, аби в кожної родини був запас необхідних базових речей: теплий одяг, свічки, ліхтарики, батарейки. Це важливо підготувати на випадок, якщо внаслідок масованих ракетних обстрілів зникне світло чи тепло. Ми зі свого боку разом із місцевою владою накопичили достатню кількість енергоресурсів, підготували мережі, закупили додаткове обладнання, забезпечуємо ремонти пошкодженої інфраструктури», – додав прем’єр-міністр.

peredplata