Використовуючи телефон буковинки, зловмисник оформив на неї декілька кредитів

Використовуючи телефон буковинки, зловмисник оформив на неї декілька кредитів – слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру в скоєнні злочину.
 
Джерело: Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області.
 
Потерпіла передала стільниковий телефон до магазину електроніки для ремонту. Фахівець, який взявся ремонтувати ґаджет, скористався отриманим доступом до конфіденційної інформації клієнтки та її фінансового номеру мобільного й оформив на її ім’я чотири кредити.
 
Під час досудового розслідування слідчі Чернівецького райвідділу поліції та оперативники територіального підрозділу кіберполіції з’ясували, що в січні 2021 року потерпіла передала свій мобільний телефон до магазину для ремонту. В пристрої була SIM-карта, а також встановлені застосунки інтернет-банкінгу та порталу «Дія».
 
Ремонт телефону мав здійснювати 30-річний житель Чернівців. Чоловік здійснив несанкціоноване втручання до облікового запису потерпілої в системі інтернет-банкінгу і на порталі «Дія» та підробив відомості про засоби верифікації особи. Персональні дані клієнтки порушник використав під час оформлення кредитних договорів на її ім’я.
 
Загалом зловмисник отримав чотири мікрокредити в різних фінансових компаніях. Ці кошти було зараховано на банківську карту потерпілої. Маючи доступ до платіжного застосунку клієнтки, порушник розпорядився цими грошима для власних потреб.
Такі дії чоловіка кваліфікуються за частинами 1 і 2 статті 361 (в редакції Закону, чинній до 02.04.2022), частиною 3 статті 190, частиною 2 статті 185 та частиною 1 статті 361-2 Кримінального кодексу України.
 
Слідчі поліції під процесуальним керівництвом Чернівецької окружної прокуратури повідомили чоловіку про підозру у вчиненні вказаних злочинів. Наразі триває досудове розслідування.
 
Поліцейські закликають подбати про захист фінансового номера телефону:
• забороніть віддалений перевипуск SIM-карти у мобільного оператора або перейдіть на контрактне обслуговування;
• не публікуйте свій фінансовий номер телефону на платформах оголошень та в соцмережах;
• не повідомляйте нікому коди з SMS від банку або мобільного оператора.
 
 
 

peredplata