Священник УПЦ МП під час похорону військового на Буковині заступився за Росію

 

На похороні воїна-героя Федора Дугана на Буковині глибоцький священник Хресто-Воздвиженського храму УПЦ МП Микола Хобзей заступився за Путіна й Росію.

Про це на своїй фб-сторінці розповів священник ПЦУ Роман Грищук

Сьогодні Глибока прощалася з Героєм, воїном Федором Дуганом. Яким вийшов діалог зі священником УПЦ МП, розповідає отець Роман Грищук далі:

(Відео прощального слова отця Романа Грищука. Частина його діалогу з о.Миколою Хобзеєм з 3хв 30сек)

“На самому похороні о.Дмітрій говорив м’яко, щоб про все і ні про що конкретно. Жодного разу не сказав ні хто на нас напав, ні з ким і за що воював Федір, ні хто його вбив, ні за що воюють наші хлопці. Зате було безліч “обтікаємих” зворотів “щоб і нашим, і вашим” на зразок: “він побєдітєль, бо нє боявся, а я би боявся”, “наша Церква молиться за всіх, ми читаєм записки”, ” ми за мір” “ми молімся, щоб хлопці повернулися вже додому!”, “щоб це всьо уже закончілось!”

Я, чесно кажучи, уже скільки у Глибоці напроповідувався, в т.ч. на похоронах військових (це уже 14 Герой, якого хоронимо у нашій громаді), що цього разу навіть не мав думки ще піднімати якісь гострі питання, чи навіть говорити щось таке, що би явно не сподобалося адептам РПЦвУ.

Тому навіть зразу не брав телефону і не просив нікого знімати. А дарма! Проговоривши ті теми, які свідомо замовчувалися попереднім проповідником, уже мав на меті виголосити подяку воїну і його родині, але тут не втримався о. Микола Хобзей!

Я у своєму слові згадав, що ми молимося і воїн Федір воював не просто за мир, а за перемогу України, а тоді уже за справедливий мир, бо просто “міра на Украінє” хоче і Росія, і Путін, і Кіріл.

“Батюшка Нікалай” не зміг уже витерпіти такої “наруги” над Росією і Путіним і почав мене перебивати: “Отец Роман, не треба, ви священник, не говоріть цього!”

Що характерно, я жодним словом не зачепив “УПЦ”, як вони себе називають!

А його заділо! Значить, усе він добре знає і розуміє, хто вони насправді!

Підійшовши до “батюшки Нікалая”, я перепитав, що саме його так обурило?

– Ви священник, – каже він мені, – вам не треба палітіки!
– Ви хоч би, отче, так не палилися: я ж нічого не говорив про вас, чи вашу “УПЦ”! А якщо ви дійсно український священник, то чому захищаєте Росію і Путіна?
– Бо наш Бог – це Бог любві і міра!, – відповів “батюшка Нікалай”.
– А ви, – кажу, – можете нарешті бути своїм духовним дітям батьком, а не вітчемом? Ви можете уже не класти на один щабель жертву і агресора? Доки ще для вас росія і путін будуть дорожчі, ніж ваші діти, яких вони убивають?” – розповів Роман Грищук.

Він закликає буковинців не ходили до храмів УМЦ МП

“Доки ж, Господи, нам це терпіти? Коли наш народ помудріє? Коли уже наважиться вийти з московської неволі? Коли уже зберуться глибочани на збори і разом вийдуть із російського ярма?” – риторично запитує отець.

peredplata