Геть московського попа з Буковини і Бессарабії

До редакції газети «ЧАС» звернулися жителі Іванівців Кельменецької ТГ Дністровського району Чернівецької області. Але перш ніж його опублікувати, варто коротко нагадати про події, які відбулися майже місяць тому у цьому селі.

 Отже, 25 червня відбулися збори мешканців села Іванівці, на яких вони проголосували за перехід релігійної громади церкви Олександра Невського Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ мп під юрисдикцію ПЦУ. Всього тоді зареєструвалось майже 600 громадян, з яких за перехід до ПЦУ проголосували 362, а проти – 229. Тобто більшістю голосів рішення було прийнято на корись ПЦУ. Але представники УПЦ московського патріархату не змогли із цим змиритися і вирішили звернутися з колективною заявою до поліції, мовляв, були порушення законодавства з боку ПЦУ. Тому громада планує повторні збори цієї неділі, але люди кажуть, що ситуація непроста, бо місцевий фермер залякує односельців. Далі публікуємо текст звернення без змін:

«Ось уже більше року наша країна потерпає від російської агресії: захлинається кров’ю мирних жителів, умивається сльозами матерів, дітей, дружин, чоловіків за відібрані життя цвіту нації – наших захисників і захисниць. Разом з війною на передовій за територіальну цілісність України в кожному селі та місті відбувається  інша війна – релігійна – за право молитися рідною мовою в храмі Божому, за повну відмову від всього московського, як неприйнятного, ворожого, вбивчого. Не винятком стала й громада села Іванівці Кельменецької територіальної громади Дністровського району. Але, на жаль, люди села, які хочуть перейти у лоно ПЦУ як єдиної канонічної церкви потерпають від залякування та погроз  місцевого авторитета-олігарха фермера Саракуци Олексія. Він прямо в очі заявляє жителям, що церкву не віддасть, бо вклав у неї (за його словами) мільйон гривень, тобто тепер церква його особиста власність!?  Невідомо, з якого часу пан Олексій став благочестивим християнином, оскільки по-перше, у храмі  він рідкісний відвідувач (хіба чергування під церквою або спостереження з машини за прихожанами ПЦУ), а по-друге, у нього рильце-то в пушку! Почнемо з початку: Саракуца неодноразово переправляв за кордон чоловіків призовного віку, і навіть був затриманий правоохоронними органами, про що свідчать фото.

Коронною фразою даної особи є «Я всіх купив, і всіх, кого треба, ще куплю».  Коли прихожанка нашої церкви зайшла туди на службу, а ікон та деяких інших атрибутів не було,  запитала, де це все, почула у відповідь: «Так треба. Готується напад, нам про це повідомили добрі люди з-за кордону». Ну це ж просто абсурд! Для чого таке говорити і налаштовувати людей один проти одного, замість того, щоб об’єднатися для спільної боротьби. Люди, які ходять на службу у Будинок культури  (ПЦУ) неодноразово потерпали від погроз, лайки та нецензурних висловлювань того ж самого Саракуци, який став ініціатором вивозу церковного майна як порятунку від придуманого нападу. Люди добрі, скільки ж це може тривати! Одна людина залякує пів села, і їй нічого при цьому нема? Та ще й хто!? Той, за ким плаче тюрма! Виходить, дійсно, всіх купив або ще купить! І це під час війни прямо висловлювати підтримку окупантам, погрожуючи людям, які мають проукраїнську позицію! Також Олексій Саракуца має негативний вплив на свого сина, старосту села, в принципі людину поряду і чесну, та, як виявилось, не дуже принципову. Ну, звичайно, вплив сім’ї (династії Саракуц) сильніший, ніж правда та патріотизм.

Люди побоюються висловлювати свою власну думку, бо їх залякують: не заплатить за оренду паю, не пустить до церкви тих, хто хоч раз був на службі в ПЦУ (чула це на власні вуха), найме бандюків (він же один з них!). Ми – прості сільські люди, наші родичі воюють на фронті за Україну. Ми не можемо  більше терпіти такого хамства, тиску та «понтів» того, який чомусь вважає себе Богом! Тому вирішили висловити думку переважної більшості людей, які не наважуються говорити про це уголос: проросійським настроям не місце у нашому селі, особливо серед людей, які є представниками влади нашої громади! Геть все проросійське з нашого села! З нами правда! З нами Бог! З нами Україна!»

Варто додати, що, як стверджують дописувачі, настоятель церкви Олександра Невського УПЦ мп Олег Семенишин після попередніх зборів показав своє нутро у всій красі. Він звернувся за заступництвом до такого собі блогера Дениса Лапіна. Той свого часу засвітився на інтернет-порталі «русская народная линия», який позиціонується як «картина світу очима православної людини» та «спроба вибудувати ідеологічні контури «русской цивилизации». Отже, отець Олег мовою окупанта проросійському блогеру розповів власну версію того, як відбувалися збори 25 червня, назвавши жителів села «молокососами». Можете самі переконатися, переглянувши це відео.

 

І хтось ще намагається довести, що УПЦ зовсім не мп? Та у таких попів з-під мітри московитські вуха самі стирчать.

peredplata