У КИЄВІ ВІД ВИБУХУ В МАШИНІ ЗАГИНУВ ЖУРНАЛІСТ ПАВЛО ШЕРЕМЕТ Постійно оновлюється

У КИЄВІ ВІД ВИБУХУ В МАШИНІ ЗАГИНУВ ЖУРНАЛІСТ ПАВЛО ШЕРЕМЕТ Постійно оновлюєтьсяУ середу вранці в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет.

За інформацією УП, машина вибухнула на розі вулиці Богдана Хмельницького та Івана Франка навпроти ресторану МкДональдс.

Ця машина належала керівнику \”Української правди\” Олені Притулі, але її в машині не було.

Вибух стався о 7:45 ранку, коли Шеремет їхав в машині.

На місце прибула поліція.

Станом на 8:50 на місце прибула глава Національної поліції України Хатія Деканоїдзе.

Шеремет останні п’ять років жив у Києві, працював в \”Українській правді\”, був ведучим на Радіо \”Вєсті\”

Оксана Коваленко, УП

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань, у 1990-х – 2000-х роках керівник відділу спеціальних інформаційних проектів ОРТ, згодом – «Першого каналу». Останні п’ять років жив у Києві, працював також на радіо «Вести».

ххх

Головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик пов’язує загибель журналіста Павла Шеремета з його професійною діяльністю. Про це на місці трагедії, що сталася в центрі Києва 20 липня, Мусаєва-Боровик заявила кореспондентові Радіо Свобода.

Місце вибуху огороджене, працює поліція.

«Попередньо слідчі кваліфікують цю подію, як умисне вбивство. Розпочато досудове розслідування», – ідеться в повідомленні на сайті Головного управління Національної поліції в Києві.

Вибух стався о 7:45 ранку, коли Шеремет їхав в машині. Після 8:00 на радіо «Вєсті» відбувся ефір з президентом Федерації легкої атлетики України Ігорем Гоцулом, який мав вести Павло Шеремет. Замість нього ефір вела колега Шеремета.

ххх

Машина головного редактора Олени Притули, в результаті підриву якої загинув журналіст Павло Шеремет була підірвана вибуховим пристроєм.

Про це \”Українській правді\” повідомили співрозмовники в правоохоронних органах.

\”У машині однозначно спрацював вибуховий пристрій\”, – сказав співрозмовник в правоохоронних органах.

\”О 7:40 він від\’їхав від будинку по Франка, 12 і доїхав до перехрестя. В цей момент під водійським сидінням від хлопка загорілася машина\”, – сказав співрозмовник.

Поки офіційних версій вибуху машини немає.

ххх

Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що журналіст, один з керівників Української правда Павло ШЩерем загинув в результаті спрацювання вибухового пристрою.

Про це написав Юрій Луценко на своїй сторінці ФБ

\”З місця події доповіли, що смерть Павла Шеремета – наслідок вибухового пристрою. Це убивство\”, – зазначив він.

\”Співчуваю Альоні і всім друзям покійного. Зроблю все, що можу, щоб разом з колегами розкрити злочин\”, – додав Луценко.

ххх

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що він не знає жодного професіонала з поліції, який міг би очолити слідчо-оперативну групу й розкрити вбивство журналіста Павла Шеремети.

Про це Москаль написав на власній ФБ-сторінці.

\”Це вже друге замовне вбивство провідного журналіста \”Української правди\”. Але якщо розслідувати вбивство Георгія Гонгадзе по гарячих слідах не було політичної волі (вона з’явилася тільки в 2005 році, і тоді злочин оперативно розкрили), то зараз політична воля є, але немає висококласних слідчих і оперативників. Професійне ядро української поліції вихолощене так званою реформою. Під лозунгами \”всіх люструвати й гнати в шию\” правоохоронні органи залишили без професіоналів. Зате бандитів, розбійників, убивць ніхто не люстрував, вони так і залишилися на своїх місцях\”, – повідомив Г. Москаль.

\”Дуже хочу, щоб убивць Павла Шеремета затримали й притягнули до відповідальності, сподіваюся, що це буде зроблено. Але особисто не знаю жодного професіонала з діючих працівників поліції, який міг би очолити слідчо-оперативну групу й розкрити цей злочин. Патрульні поліцейські з тримісячним навчанням його явно не розкриють. А ті, хто міг розкрити, не пройшов атестацію чи невідомо ким склепаний нашвидкуруч поліграф\”, – написав голова Закарпатської ОДА.

\”Загальна картина з криміногенною ситуацією в Україні й тими, хто має її контролювати, сумна. Згуладзе поїхала геть, Деканоїдзе поїде вслід за нею, а ми залишимося тут із \”холодним літом 2016-го\”, нерозкритими замовними злочинами й непрофесійною поліцією… Ще раз висловлюю щирі співчуття рідним і близьким загиблого. Вічна пам\’ять Павлу!\”, – додав Москаль.

ххх

Радник глави Міністерства внутрішніх справ України Зорян Шкіряк заявляє, що попередньо слідство розглядає такі основні можливі причини вбивства журналіста Павла Шеремета як професійна діяльність і неприязні стосунки.

«Я думаю, що будуть розглядатися й інші версії, але особисто я хочу у цій ситуації підтримати свого колегу Антона Геращенка і, безперечно, виключати російський слід не можна», – додав Шкіряк.

Раніше депутат Верховної Ради, член колегії МВС України Антон Геращенко заявив, що слідство розглядатиме всі версії вбивства Шеремета, в першу чергу пов’язані з його журналістською діяльністю, але не «виключатимуть і російський слід».

Головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик пов’язує загибель Шеремета з його професійною діяльністю.

Речник МВС України Артем Шевченко назвав вбивство журналіста «зухвалим і цинічним злочином», спрямованим на дестабілізацію ситуації в Україні.

Журналіст Павло Шеремет загинув сьогодні вранці у центрі Києві внаслідок вибуху автомобіля, в якому він їхав. Ця машина належала керівникові «Української правди» Олені Притулі, але її в машині не було. Поліція попередньо кваліфікує вибух автомобіля як умисне вбивство.

Як заявив радник голови Міністерства внутрішніх справ України Зорян Шкіряк, в автомобілі журналіста спрацював, за попередніми даними, безоболонковий саморобний вибуховий пристрій потужністю від 400 до 600 грамів у тротиловому еквіваленті.

ххх

Убивство журналіста Павла Шеремета – це злочин, спрямований на дестабілізацію ситуації у державі.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав речник міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.

\”Зухвале вбивство Павла Шеремета у центрі Києва шляхом підриву вибуховим пристроєм автомобіля, у якому він перебував за кермом, – це зухвалий і цинічний злочин спрямований на дестабілізацію ситуації у державі\”, – написав Шевченко.

Він висловив співчуття від імені відомства у зв’язку з загибеллю журналіста.

\”Загиблий був відомим і популярним журналістом. МВС висловлює співчуття його рідним і близьким. Усі сили правоохоронних органів будуть задіяні для розкриття цього злочину\”, – написав Шевченко.

У середу вранці у Києві унаслідок вибуху автомобіля, котрий належав керівнику \”Української правди\” Олені Притулі, загинув відомий журналіст Павло Шеремет.

Вибух стався о 7:45 ранку, коли Шеремет їхав в машині.

Правоохоронці заявили, що у машину було закладено вибуховий пристрій, яким могли керувати дистанційно.

Павло Шеремет народився і виріс в Білорусі. Прийшов у журналістику із банківської справи.

Працював на Білоруському телебаченні та ОРТ. Через конфлікт з режимом президена Лукашенка, арешти та засудження до умовного строку, Шеремет переїхав в Росію, де працював на ОРТ. Був ведучим головної новинної програми Росії \”Время\”.

Останні п’ять років Шеремет жив в Україні, працював журналістом в \”Українській правді\” та ведучим на різних каналах телебачення і радіо.

ххх

Лідер фракції \”Батьківщина\” вважає, що розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета стане іспитом для влади.

Про це вона написала у своєму коментарі у середу, який оприлюднено на сайті партії \”Батьківщина\”.

\”Я думала, що Україна вже пережила той ганебний етап своєї історії, коли з журналістами \”розбиралися\” шляхом убивств. Виявляється, ні. Цей страшний вибух у центрі Києва зараз виглядає як вирок\”, – пише Тимошенко.

\”Швидке розслідування вбивства Павла – це іспит для влади, для всіх нас\”, – наголошує вона.

\”Це розслідування не поверне Павла його рідним і близьким. Але зможе додати впевненості і безпеки всім його колегам-журналістам, насамперед з \”Української правди\”, яка переживає жахливу трагедію вже вдруге…Сьогодні я прошу Бога упокоїти душу Павла, дати мужності і стійкості його родині і друзям. Молімося разом\”, – зазначила Тимошенко

ххх

Президент Петро Порошенко доручив надати охорону керівнику \”Української правди\” Олені Притулі – власниці машини, внаслідок вибуху якої у середу зранку загинув журналіст Павло Шеремет.

Про це на своїй сторінці у твіттері написав речник президента Святослав Цеголко.

За його словами, наразі президент проводить нараду з силовиками.

Як відомо, поліція, серед інших версій вбивства Павла Шеремета, розглядає і версію замаху на життя Притули.

ххх

Основними версіями вбивства журналіста Павла Шеремета слідство розглядає його професійну діяльність та дестабілізацію ситуації в центрі України.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко під час наради з керівниками силових структур у президента Петра Порошенка, інформує прес-служба глави держави у середу.

\”Крім версії вбивство через професійну діяльність ми розглядаємо можливість версії дестабілізації ситуації в центрі столиці\”, – зазначив він.

Голова СБУ Василь Грицак у свою чергу запевнив, що силові структури із залученням найкращих фахівців проводять скоординовані слідчі дії.

\”Ми маємо базу даних застосування саморобних вибухових пристроїв. Розраховуємо на допомогу і консультативну, і практичну наших іноземних партнерів\”, – зазначив він.

За його словами, СБУ буде працювати над версією, що метою вбивства журналіста була дестабілізація ситуації в Україні.

ххх

Президент Петро Порошенко отримав згоду від ФБР США підключитися до розслідування вбивства журналіста УП Павла Шеремета.

Про це він сказав головному редактору \”Української правди\” Севгіль Мусаєвій-Боровик під час телефонної розмови, в якій висловив співчуття родичам журналіста та колективу видання.

Президент повідомив, що заради прозорості розслідування попросив про допомогу ФБР, яке надало згоду підключитися до розслідування.

Він також дав доручення міністру закордонних справ Павлу Клімкіну запросити до розслідування Europol.

За словами Порошенка, до розслідування підключили найкращих слідчих.

Порошенко особисто повідомив про рішення надати охорону керівнику \”Української правди\” Олені Притулі, запропонував її головному редактору УП.

\”Він сказав, що він подумки з нами, що це екзамен, що хтось намагається дестабілізувати ситуацію в країні\”, – сказала Мусаєва-Боровик.

\”Він сказав, що він на боці УП і готовий 24 години на добу бути на зв\’язку\”, – додала вона.

ххх

Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков вважає, що вбивство журналіста Павла Шеремета є приводом для \”дуже серйозного занепокоєння в Кремлі\”.

Про це він заявив журналістам у середу, повідомляють \”РИА Новости\”.

\”Шеремет – відомий журналіст. Більш того, він громадянин Російської Федерації. Ми співчуваємо рідним і близьким Шеремета. Вбивство російського громадянина і журналіста в Україні – це привід для серйозного занепокоєння в Кремлі\”, – сказав він.

peredplata