Вбивство Шеремета День 57. Журналісти України не захищені

Вбивство Шеремета День 57. Журналісти України не захищеніЖахливе вбивство журналіста Павла Шеремета підвищує відчуття незахищеності у журналістів в Україні.
Таку думку висловила новий посол США в Україні Марі Йованович в інтерв’ю журналістам \”Української правди\” та \”Європейської правди\”.

\”Хоча я лише нещодавно повернулася до України, та все одно маю враження, що після 2004 року, коли я поїхала з України, медіасередовище все ж змінилося на краще. Те саме – якщо порівнювати з ситуацією 2014 року. Відтоді в Україні відбулися дуже суттєві зміни на краще у питанні свободи преси\”, – сказала вона.
\”Винятком, звісно, є Крим, де процеси є зворотними, а також не контрольована Україною частина Донбасу\”, – уточнила Йованович.
Але вона визнала, що \”медіасередовище і досі не є ідеальним\”.
\”Я хочу скористатися нагодою, щоби висловити свої співчуття і вашим колегам, і всім читачам у зв’язку із загибеллю Павла Шеремета. Це – жахлива річ, і вона підвищує відчуття незахищеності у журналістів\”, – сказала посол США.
Також Йованович прокоментувала пікети телеканалу \”Інтер\” і підпал у його будівлі:
\”Так, можуть бути суперечки у суспільстві (щодо редакційної політики), але підпалювати редакцію – це точно не той шлях, який може вирішити проблему. Якщо країна є демократією, мають бути обрані інші шляхи вирішення суперечок\”.
Посол США наголосила, що \”свобода слова є ключовою умовою демократії\”.
Як відомо, вранці 20 липня цього року у центрі Києва підірвали журналіста Павла Шеремета, який їхав на роботу у машині. Він загинув на місці подій у \”швидкій\”.
Замовники й виконавці вбивства ще не встановлені й не затримані. Слідство розглядає кілька версій та мотивів убивства.
Павло Шеремет – білорус за походженням, який довгий час працював у ЗМІ Росії, зокрема на телебаченні, – останніми роками працював в Україні на радіо та у друкованих ЗМІ, був одним із керівників \”Української правди\” та засновником \”Школи журналістики\” УП.

peredplata