РОСІЙСЬКІ ВІЙСЬКА ФОРСУВАЛИ ДНІСТЕР З БОКУ ПРИДНІСТРОВ’Я

Зелені чоловічки переходять Дністер: Молдова відреагувала на провокацію Росії

Росія не може вважатися миротворцем у Придністров’ї і пішла на провокацію проти Молдови.

Про це заявив міністр оборони Молдовії Еуджен Стурза на своїй сторінці у Facebook.

Вранці 14 серпня на лівому березі Дністра, в районі пляжу в селі Тирнаука району Слобозія і біля пішохідного мосту через річку Дністер в Тирасполі, була розміщена бронетехніка і військові вантажні автомобілі без номерних знаків і розпізнавальних знаків. Молдовські сили не пустили на ці території.

“Такого роду навчання у Зоні безпеки, з броньованими вантажівками без номерних знаків – це провокаційні дії, які підривають основи обґрунтування російської сторони як миротворчої місії. Їм вкрай складно пояснити, що навчання маленьких зелених чоловічків переходу Дністра на бронетехніці не є миротворчою місією, і те, що вони роблять, не забезпечує ніякого миру в регіоні. Може, ОБСЄ допоможе нам пояснити різницю?” – додав Стурза.

Відповідно до свого мандату, Місія ОБСЄ надіслала своїх працівників в Зону безпеки 14 і 15 серпня, але команді завадили провести моніторинг навчань.

Місія ОБСЄ в Молдові висловлює свою стурбованість у зв’язку з проведенням Оперативною групою російських військ військових навчань, зокрема форсування річки, в Зоні безпеки 14 і 15 серпня.

Згідно з угодою про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту в Придністровському регіоні Республіки Молдова від 21 липня 1992 року, військові навчання в Зоні безпеки повинні бути санкціоновані Спільною координаційною комісією, що не було зроблено в даному випадку . Місія відправила свої висновки державам-учасницям ОБСЄ, включаючи країну перебування, через встановлені канали.

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про виведення російських військ з території Республіки Молдова.

А також, 11 серпня безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ зафіксував колони вантажівок, які посеред ночі перетинали кордон Росії з Україною в районі, де немає прикордонно-пропускних споруд.

peredplata