Зубр Мулат німецької крові переїхав жити у вольєр Сторожинецького лісгоспу на Буковині

В ДП «Сторожинецький лісгосп» продовжують успішно виконувати програму з відродження на теренах Буковини зубра європейського.

Днями у вольєрі для утримання маточного поголів’я зубрів, створеному спеціалістами Сторожинецького лісгоспу на території Банилівського лісництва, з’явився новий мешканець – зубр на ім’я Мулат. Його привезли з львівських лісів, де він проживав на волі на теренах національно природного парку «Сколівські Бескиди».

Міністерство екології та природних ресурсів надало дозвіл на переміщення червонокнижного зубра у воль’єр Сторожинецького лісгоспу в рамках заходів зазначеної програми.

«Ми маємо значний досвід у транспортуванні зубрів навіть на великі відстані, коли два роки тому завозили у наш вольєр першого зубра, якого назвали Мурза, аж з Миколаївського зоопарку», – розповідає головний мисливствознавець ДП «Сторожинецьке ЛГ» Сергій Чистов.

За процесом відлову Мулата та за його транспортуванням слідкували представники Державної екологічної інспекції у Львівській області, ветеринарний супровід забезпечили спеціалісти ветеринарної медицини Сколівського району.

Тварина добре перенесла переїзд і тепер освоюється у своїй новій домівці та знайомиться зі старожилами вольєру.

«Зубри – соціальні тварини, вони мирні, живуть стадом, добре ставляться один до одного і до інших тварин. Переконані, наші зубри подружаться з новачком», – розповідає мисливствознавець Руслан Рудий.

Втім, спеціалісти служби головного мисливствознавця Сторожинецького лісгоспу сподіваються не тільки на добру дружбу між зубрами. Від десятирічного Мулата, який знаходиться у розквіті своїх репродуктивних сил, очікують таких самих здорових і сильних нащадків його генеалогічної лінії.

За словами Сергія Чистова, Мулат належить до зубрів австрійсько-німецької крові. Зубри сторожинецького вольєру, а також ті, що перебувають на волі у буковинських лісах, представляють іншу гілку генеалогії цих тварин – східноєвропейську. Тож приїзд Мулата дозволить влити свіжу кров у популяцію буковинського зубра.

Новачку буде у нашому вольєрі затишно і ситно. Працівники мисливського господарства «Зубровиця», яке є структурним підрозділом Сторожинецького лісгоспу, а також Банилівського лісництва забезпечили достатню кормову базу для підгодівлі зубрів, облаштували для цього кормосховища, годівниці, солонці у різних місцях вольєру. Закладені і засіяні поживними травами кормові поля дозволять Мулату та іншим зубрам вольєру добре підготуватися до гону, який для них наступить наприкінці літа.

Для охорони і контролю на території вольєру поставлено кілька спостережних веж.

«Зубр європейський занесений до Червоної книги України, Європейського Червоного списку та належить до виду тварин, що перебувають на межі зникнення в цілому світі. Тож наша програма з відродження і примноження популяції буковинських зубрів у диких лісах завдяки отриманню у вольєрі здорового життєздатного потомства цих тварин є внеском у загальну добру справу зі збереження зубра на теренах Європи», – зазначає директор ДП «Сторожинецьке ЛГ» Ігор Іванович Беленчук.

 

 

ДОВІДКОВО

Вольєр для утримання маточного поголів’я зубра європейського побудований у 2014 році за ініціативи та за кошти ДП «Сторожинецький лісгосп». Сьогодні це єдиний в Україні вольєр, де в напіввільних умовах, у повному достатку, під захистом державної лісової охорони проживають зубри – 6 дорослих особин, завезених з лісів Вінниччини, один з Миколаївського зоопарку, новачок Мулат з НПП «Сколіські Бескиди», а також двоє народжених тут маленьких зубренят. За задумом, молодих дворічних зубрів з вольєру випускатимуть в природне середовище, щоб відновити місцеву популяцію лісового велетня.

 

На фото: Красень Мулат – достойний представник зубра європейського – іде знайомитися з зубрами-старожилами Сторожинецького вольєру.

 

Фото Сергія ЧИСТОВА

 

 

Прес-служба ДП «Сторожинецьке ЛГ»

peredplata