Голова Чернівецької облради Мунтян – підозрюваний

Редакція газети «Час» ще у жовтні попереджувала голову Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна про його незаконні дії, за які буде відповідати.

І ми не помилилися. 4 лютого 2020 року прокурор САП  Назар Холодницький повідомив про підозру в отриманні неправомірної вигоди голові Чернівецької облради. Тоді ж цю підозру вручено Іванові Мунтяну. У ній йдеться про вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України. Ця стаття передбачає дуже суворе покарання. Особливо голові облради доведеться сидіти у тюрмі на термін від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Газета «Час» не бажає нікому, окрім злочинців, тюремних строків. І нехай Іван Миколайович зараз доводить, що він не винен. Але ж бо ми його попереджали…

І не раз депутат Ольга Петрівна Кобевко виступала на сесіях обласної ради зі зверненням до Мунтяна, до майнової комісії, аби вони не легковажили рішеннями щодо майна громад. Аби не приймали незаконні рішення. Аби не крали майно і гроші.

Не послухали вони Ольгу Петрівну. І почали велику операцію щодо передачі у довгострокову оренду санаторію «Брусниця».

Тут депутат Ольга Кобевко вже криком кричала, аби при санаторії держава створила реабілітаційний центр для воїнів АТО.

Голова облради знав своє. Він вміло маніпулював депутатами, і вони приймали потрібні йому рішення. А голос Ольги Кобевко був «волаючим у пустелі».

Так тривало до 15 жовтня 2019 року. А там до хати Мунтяна, до його кабінету і до підприємця, якому передавався санаторій, прийшли НАБУшники. Щось виявили, щось знайшли. І „підвісили” Івана Миколайовича на 2 кримінальні справи. Аби приспати його пильність, віддали 2000 доларів, котрі вилучили під час обшуків.

Іван Мунтян, окрилений таким успіхом (2000 доларів віддано було публічно згідно з судовим рішенням– П.К.),  поїхав до Америки. Там він гостював у своєї родини. А в Україні йому «плели постоли».

Редакція газети «Час» тоді зробила припущення, що справи на Мунтяна матимуть логічне завершення і кримінальну перспективу. Ми тоді думали, що Іван Миколайович уже не повернеться з Америки.

Ми помилялися.

Мунтян повертався з Америки ледь не як переможець на білому коні. Він на сесіях привселюдно засуджував тих, хто посмів робити обшуки у нього, і продовжував «царювати» на Буковині.

Такої ганьби не витримала Ольга Кобевко і здала мандат депутата. Вона не бажала перебувати в одній залі з тими, хто підло крав і брехав людям, прикриваючись Богом і Юлією Тимошенко.

Спливав час..

НАБУ повернулося неждано-негадано для Івана Мунтяна. Провели слідчі дії і вручили Мунтянові підозру. А у ній записано, що у липні минулого року очільник Чернівецької обласної ради висловив прохання одному із підприємців Чернівецької області надати йому неправомірну вигоду у сумі 400 тисяч доларів США (приблизно 10 000 000  грн.) за сприяння у передачі санаторію «Брусниця».

Від серпня до жовтня правоохоронцями задокументовано факт отримання посадовцем частини обумовлених коштів, а саме 180 тис. доларів.

Отож за ці діяння Мунтянові та особі (назвемо його К.) вручено підозру за статтями ч. 4 ст. 368 і ч. 4 ст. 369. Голові облради „світить”  до 12 років тюрми з конфіскацією. Особі К. – до 10 років без конфіскації.

Мунтян, напевне, досі не може втямити, що він серйозно влип. Бо поки НАБУ проводило якісь слідчі дії в його кабінеті, він хоч не спокійно, а проводив сесію обласної ради, на якій депутати проголосували за ліквідацію ще трьох санаторіїв Буковини.

Під вечір, 4лютого у мережі «Ютуб» з’явився відеоролик з фактом про передачу грошей особою К. голові облради Іванові Мунтяну.

Як з’ясувалося при перегляді, дії голови облради фіксувалися на відео та аудіозаписах.

На відео видно, як особа, дуже схожа на Мунтяна, перевіряє записи у комп’ютері про передачу йому грошей. Іван Мунтян зажадав за передачу санаторію 400 тис. доларів. Але торгувався і зійшлися на 200 тис.

Після цього голова облради почав «переконувати» депутатів голосувати так, як йому треба.

Ольга Кобевко і окремі депутати виступили категорично проти цієї оборудки. Але Мунтянові вдалося таки отримати 33 голоси «за». Тоді тільки Ольга Петрівна серед всього депутатського корпусу знайшла в собі мужність «утриматися» від такого голосування.

Нібито патріотична «Свобода» на чолі з заступником голови облради Віталієм Мельничуком віддали всі свої голоси Мунтянові. За них згодом Іван Миколайович отримав неправомірної вигоди 180 тис. доларів США.

Тоді голова облради навіть хвалився особі К. тим, як він змусив депутатів проголосувати.

У записах НАБУ голос, подібний до Мунтянового говорить особі К.:

– Алло. Ти бачив то, чи не бачив? Не голосували нічо. Повернувся три рази. Четвертий раз 33 голоси. 33 треба – 33 проголосували. Я вже наїхав на них.

Отакої, Мунтян уже «наїхав» на депутатів. Вони голосувати «за» (на сайті газети «Час» є поіменне голосування). Окрім відсутнього Апостолюка, «Свобода» віддалася Мунтянові. Також нібито побожна і принципова Люба Годнюк – «за», аграрниця” Лілія Бортич з нею та Інга Маковецька туди ж.

В Україні нема закону про відповідальність депутатів за голосування, яке межує зі злочином. Дуже шкода.

А Іван Мунтян зумів використати це голосування для того, аби від особи К. отримати більшу суму грошей. Він вимагає у нього 30 тис. доларів. Особа К. ледь не проситься і каже, що нема грошей. Є тільки 20 тис. доларів, яких віддає Іванові. А сам каже, що залишається без грошей. Має пару гривень на хліб та воду.

Ось який діалог особи К. з Іваном Мунтяном відбувся у кабінеті, де той передає голові облради останніх 20 тис. доларів. Вся неправомірна вигода записувалася на комп’ютер.

Особа К. Рома, пиши це зараз 20 даю (тис. дол..). Ну не можу більше… Пиши вже, вже запиши, шо тут бо, щоб ти забрав, і ще 20 лишилося (тис. дол..)

Аж тепер стало зрозуміло, де поділися 20 тис. дол.. Адже мова була про 200 000. Особа К. передала 180 000. Він уже не мав грошей…

Голова облради: Якби було ще хоч 30 (тис. дол..) ще сьогодні.

Особа К. Ваня, дивися! Віриш? Ось дивися… Лишилося пару гривнів і дрібні, всьо! Так тяжко це всьо! На, поклади…

На камеру зафіксовано, як особа К. передає людині, дуже подібній до Мунтяна дві пачки доларів. Той ховає їх до кишені.

Аби бути об’єктивними у цій справі, ми звернулися й до Івана Мунтяна з проханням прокоментувати дії НАБУ.

– Що стосується кримінальної справи, то я не маю права нічого говорити, – каже Іван Миколайович. – У загальному скажу, що хтось хоче зробити конфетку з того, з чого не робиться. Я ще не бачив, аби комусь пред’являли підозру вигоди без вигоди. Я ж бо гарантував інвестору, що його інвестиція не пропаде. І не йому одному пропонував взяти участь у конкурсі. Шведу пропонував, «Ромі» пропонував. Вони відмовилися.

І не вся розмова викладена у тому ролику. Тільки та, яка вигідна. Бо там, швидше, піарники працюють, ніж слідчі.

У мене було 5 обшуків. І нічого. Навіть через суд повернули 2000 доларів. А той підприємець є співвласником з моїми родичами. Хіба у родичів можна вимагати неправомірну вигоду? Ні.

Напевне комусь хочеться з Буковини робити якийсь полігон для відпрацювання різних схем.

Поки що все.

(далі буде)

Петро Кобевко

Р.S. Приватного підприємця не називаємо. Бо він може уже співпрацювати зі слідством.

Р.Р.S. Напередодні оголошення підозри Іванові Мунтяну, лідер його партії ВО «Батьківщина» Юля Тимошенко у соцмережах виставила оголошення наступного змісту: «Продаються слуги народу. Особливої породи: без мізків і совісті. Оптом. Ціна символічна».

Так Тимошенко прокоментувала невігластво депутата «Слуги народу» Бригаря, який порадив пенсіонерці продати собаку, аби сплатити борги за газ.

 

 

 

peredplata