Про що говорили на народному віче у Хотині на Буковині

Про Хотинські повстання 2020 року, про небайдужих до своєї долі і до міста хотинчан пише у ФБ місцеве видання “Хотинські вісті”:
-Небайдужі до майбутнього Хотина сьогодні зібралися на народне віче під стінами райдержадміністрації, як і у 2016-му. Але, на превеликий жаль, і нині до думки громади Хотинщини не дослухалися.
Віче почалося і завершилося масовим виконанням Гімну України.
Прийняли резолюцію народного віче, у якій жителі Хотинщини висловили незгоду з рішенням влади позбавити Хотин статусу райцентру. Також висловили недовіру нардепу Божику, голові облдержадміністрації Осачуку та керівництву районної виконавчої влади.
«Ми боролися більше двох тижнів за свої права: перекривали дорогу, виступали, писали звернення до усіх органів влади. Як бачите, нас не чують і не поважають, як громадян. Ми не за це боролися, коли стояли на Майдані. Тому нам вирішувати чи опускати руки, чи боротися далі», – сказав Олександр Брус.
– Ці 14 днів пекла, коли ми ходили перед мостом, за це відповідальність не на нас, а на Осачуку, – наголосив Олександр Паращук. – Бо в Хотин мала приїхати група, яка розробляла ті зміни, і мала нам пояснити, що нам стане жити легше. Хоча б намагалися це зробити. Вони це не зробили. Але на сьогоднішній день влада ігнорує народ…
Я пишаюся хотинчанами, кожним з вас, який залишив роботу, сапу, ще щось і вийшов на той міст… Ми до останнього часу ходили в надії, що нас дійсно почують. Я звертаюся до інших районів: не бійтеся, бо страх робить з людей рабів. Ми живемо у вільній демократичній країні… І маємо право виборювати свої права, – сказав він.
Від районної влади до людей вийшли лише представники – керівник апарату РДА Дмитро Дранчук та заступник голови районної ради Андрій Коломеєць.
Дмитро Дранчук зазначив, що райдержадміністрація не мала змоги внести корективи в рішення про районування.
Секретар міської ради Сергій Якуба розповів, що від Хотинської ОТГ направляли звернення і в парламент, і народному депутату, і Президенту, щоб центром залишився Хотин.
На вигуки з натовпу з пропозиціями заблокувати приміщення райдержадміністрації Олександр Паращук відповів, що не будуть захоплювати цю будівлю, бо вона належить Хотинській громаді. І що активісти прагнуть діяти тільки в межах законодавства. Вони запевнили, що не опустять руки, а подаватимуть судові позови.
Хотинське віче відбулося мирно, без правопорушень. Учасники ставили підписи під зверненням про відставку нардепа Божика.
Також згадали про не менш болюче питання та долучилися до численних акцій, які відбуваються нині в усій країні на захист української мови – тричі вигукнувши: «Не подобається мова – шуруй до Ростова!».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+33
 
 
Галина Єреміца та ще 28
 
15 поширень
Подобається
Коментувати

Поширити

 

peredplata