Пожежа в реанімації Косівської лікарні

Людська помилка — головний чинник пожежі у Косівській лікарні. Суспільне зібрало факти, які призвели до загибелі трьох пацієнтів медзакладу на Франківщині, а також коментарі людей, які пояснюють причини та наслідки трагедії в Косові.

Займання у реанімації

28 грудня о 21:22 у Косівській центральній районній лікарні, що на Івано-Франківщині, сталася пожежа. Загинули троє пацієнтів медзакладу.

 

Займання виникло в реанімації на першому поверсі 4-поверхової будівлі лікарні.

Вогонь гасили коломийські та косівські рятувальники. Перший підрозділ прибув на місце пожежі за 5 хв. Про це Суспільному повідомив тимчасовий виконувач обов’язків начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій в області Ігор Оксентюк.

Фото: Держслужба з надзвичайних ситуації в області

Загалом пожежу гасили 33 людей на дев’ятьох автомобілях.

До прибуття рятувальників медики евакуювали 12 хворих. 45 пацієнтів Косівської лікарні перевели в інші корпуси.

Стан травмованих — надважкий

Вночі 29 грудня в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню з Косівської районної госпіталізували трьох медиків, які отримали опіки внаслідок пожежі. Двоє з них — у критичному стані.

Найбільше опіків — 90% — отримала 46-річна молодша медсестра.

“Її шанси на життя — мінімальні”, — розповіла Суспільному лікарка відділення невідкладних станів Ольга Таркевич.

 

Медсестру, яка отримала 60% опіків тіла транспортували у Київський опіковий центр. 29 грудня о 14:04 з Києва до Івано-Франківська вилетів літак санавіації.

О 16:00 пацієнтку з обласної клінічної лікарні перевезли на військовий аеродром “Івано-Франківськ”. О 17:37 санітарний літак приземлився на аеродромі у Києві.

 

Також в опіковому відділенні обласної клінічної лікарні з 15% опіків тіла перебуває лікар Косівської лікарні 1954 року народження. Він на час вибуху працював у відділенні реанімації. Його стан — стабільно важкий.

Що спричинило пожежу?

Причиною займання в Косівській центральній районній лікарні стало порушення правил пожежної безпеки.

Після смерті пацієнта від COVID-19 один зі співробітників лікарні, за традицією, поставив заупокійну свічку. Це зумовило перенасичення повітря киснем, оскільки в реанімації одночасно працювали п’ять кисневих концентраторів. Рятувальники кажуть, що пожежа була неминучою.

 

Ще одну ймовірну причину пожежі у медзакладі назвав тимчасовий виконувач обов’язків начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій області Ігор Оксентюк.

“Для мене найбільш очевидна (це — моя думка) з усіх факторів, які я бачив на місці пожежі, — несправність комунікацій, які підводили кисень до палат. Тут, звичайно, будуть ще експертизи”, — сказав Ігор Оксентюк.

 

Тимчасовий виконувач обов’язків начальника управління Держпраці в області Роман Смага під час засідання комісії з питань ТЕБ і НС повідомив, що пожежа у Косівській центральній районній лікарні виникла через “кричуще” невиконання вимог охорони праці.

З його слів, в Україні через велику кількість нещасних випадків з користуванням кисню почали проводити перевірки медичних закладів, які надають допомогу хворим на COVID-19. З 26 таких лікарень на Івано-Франківщині інспектори перевірили 14 медзакладів, лікарню у Косові — не встигли.

Наслідки трагедії

Голова Косівської громади Юрій Плосконос у коментарі Суспільному розповів, що наразі половина Косівської центральної районної лікарні — без теплопостачання через пожежу.

З його слів, з резервного фонду обласного бюджету для ліквідування наслідків пожежі обіцяли виділити 400 тис. грн. Але чи достатньо цього, поки не знають. Наразі чекають на завершення слідчих дій.

“У нас — спеціалізована лікарня, яка у час пандемії COVID-19 обслуговує два райони, — Верховинський і Косівський. Треба це все швиденько відновлювати, готувати. Тому що ми прекрасно розуміємо, пандемія нікуди не ділася і все одно буде наплив хворих. Ми мусимо їх рятувати. А зараз фактично реанімація вигоріла, оснащення. І приміщення треба ремонтувати. Це треба робити швидко”, — каже Юрій Плосконос.

 

Поліцейські розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України.

Що вирішили на засіданні ТЕБ і НС

Комісія з питань ТЕБ і НС доручила тимчасовому виконувачу обов’язків начальника управління Держпраці в області Роману Смазі очолити та провести спеціальне розслідування групового нещасного випадку в Косівській центральній районній лікарні. Закінчити розслідування комісія запланувала до 26 січня 2022 року.

Голові Косівської міської ради Юрію Плосконосу комісія доручила до 20 січня привести в належний протипожежний стан будівлю лікарні. До 1 лютого 2022 року поліцейські області повинні провести розслідування обставин, що призвели до пожежі та загибелі людей.

До 1 лютого 2022 року департамент охорони здоров’я, керівники лікувальних закладів, управління Держпраці мають організувати проведення занять із медичними працівниками щодо дотримання правил охорони праці, пожежної безпеки та безпечного використання кисневого обладнання у медзакладах.

Крім того, керівникам тих лікарень, які використовують кисневе обладнання для надання допомоги хворим, потрібно провести обстеження технічного стану устаткування та усунути недоліки до 31 січня.

На Івано-Франківщині 30 грудня оголосили днем жалоби за загиблими у пожежі в Косівській центральній районній лікарні.

 

 

peredplata