Україна має узаконити подвійне громадянство, – Геннадій Москаль

Україна має узаконити подвійне громадянство, - Геннадій МоскальВ Україні де-факто уже давно існує подвійне громадянство. Хочемо ми цього чи ні, рано чи пізно нам доведеться його визнати де-юре. Про це заявив сьогодні на чат-конференції в газеті \”Час\” Геннадій Москаль.

Подаємо його відповідь на запитання щодо подвійного громадянства, отримання румунського громадянства буковинцями повністю:

ГЕННАДІЙ МОСКАЛЬ:

В Україні де-факто уже давно існує подвійне громадянство. Хочемо ми цього чи ні, рано чи пізно нам доведеться його визнати де-юре.

Подвійне громадянство є у всіх країнах Європейського Союзу.

І найважче, що має пройти Буковина, якщо Бог нам допоможе, і ми вступимо в Євросоюз, – це прийняття закону про реституцію. Тобто, повернення незаконно відібраних політичних та майнових прав громадян проти їх волі.

Чому мовчить Міністерство закордонних справ України, уряд, президент України? А цю проблему піднімають тільки засоби масової інформації.

Питання в пакті Ріббентропа-Молотова. Як мені розповідали батьки, 27 червня 1940 року вони лягли спати – була румунська влада. 28 червня вони прокинулись і побачили радянську владу. І яка тоді була допущена юридична помилка: у всіх жителів Буковини на руках залишились паспорти громадян Румунії. І ніяким державним органом України громадянства Румунії людейне було позбавлено. В той же час всі були прийняті \”колгоспом\” громадянами СРСР. Таким чином, подвійне громадянство уже було 28 червня 1940 року.

Сьогодні Україна, якщо буде засуджувати Румунію, яка каже, що повертає історичну справедливість, має признати законність пакту Ріббентропа-Молотова. Тобто, Україна в даному питання знаходиться в тупиковій ситуації.

Але тут вина не громадян Буковини, які і так, де-факто, мали подвійне громадянство Румунії, СРСР, а потім України. Вони просто його юридично сьогодні оформляють.

А тут вина законодавчого органу, вина уряду України. По-перше, в законі про громадянство немає такого поняття як поновлення в громадянстві. По-друге, знаючи цю проблему, уряд України заздалегідь мав би підписати з урядом Румунії угоду щодо запобігання подвійного громадянства і усунення вже виниклого подвійного громадянства. Але уряд нічого не зробив. Тому сьогодні цю проблему перекладати на конкретне прізвище чи конкретного громадянина Буковини, який абсолютно не порушує законодавства України, недоцільно. Він поновився в тому громадянстві, в якому і був, адже його цього громадянства ніхто фактично не позбавив. Тому так скромно мовчить наше вище керівництво держави.

Друга проблема. Якщо брати за 100% всіх в Україні, хто має подвійне громадянство, то румунське громадянство займатиме не більше 0,2 – 0,3%. На першому місці – це італійське громадянство, де сотні тисяч жителів України шляхом натуралізації або через інші законні процедури стали громадянами Італії. І на Буковині Італія займає перше місце, а не Румунія, за кількістю людей з подвійним громадянством. За ними йде Іспанія, Португалія, Греція, Ізраїль, Канада та інші країни світу.

Найактивнішою, хто сьогодні надає у спрощеному режимі подвійне громадянство, є Угорщина. Заява просто відноситься до будь-якої сільської ради, яка самостійно приймає рішення.

Оскільки я займаюсь цією проблемою на професійному рівні і був головою Державного комітету з питань національностей та міграції, то за моїми даними 70% жителів Закарпаття є громадянами України і Угорщини. Але про це ніхто не говорить, хоча про це пише угорська преса.

Сьогодні також жителі Буковини та інших областей України, які були у складі Австро-Угорської імперії мають такі ж права на угорське громадянство, якщо вони докажуть, що їхні батьки чи діди були народжені при Австро-Угорській імперії.

Не потрібно винити людей, тому що закономірним є прагнення людини мати кращу долю, кращу роботу і кращу зарплату. Якщо держава не може забезпечити людям роботу і достойне життя, по крайній мірі, не має їм заважати. Тим більше, що українці, які живуть за межами України, є першими інвесторами в економіку України.

Це питання дуже об\”ємне. Я, відповідаючи на нього, не піддавався емоціям, а опирався на норми міжнародного та національного законодавства.

Я особисто це не приховую, що ще при президентові Кучмі офіційно виступав за подвійне громадянство, яке, як я говорив, вже де-факто є в Україні, його тільки треба оформити де-юре.

І якщо ви вірите в деякі полум\”яні речі \”націонал-патріотів\”, що під видом захисту своїх громадян на нас хтось нападе, ну, вибачте, Італія, Португалія, Іспанія, Греція, Румунія, Угорщина, Чехія, які найбільше надають подвійне громадянство, є членами Євросоюзу і є членами НАТО.

А якщо на нас нападе Канада, то я перший вийду на кордон і здамся.

peredplata