Ірина Фаріон в Чернівцях: \”Небажання розмовляти рідною мовою – це внутрішня травма\”

Ірина Фаріон в Чернівцях: "Небажання розмовляти  рідною мовою – це внутрішня травма"23 квітня 2013 року народний депутат України від Всеукраїнського об\’єднання \”Свобода\”, відомий мовознавець Ірина Фаріон відвідала Чернівці. Впродовж дня свободівка зустрілася з буковинським студентством, а згодом – із громадою краю. Під час зустрічей Ірина Фаріон презентувала свою книгу \”Мовна норма: знищення, пошук, віднова\” та збірку афоризмів і сентенцій Юрія Іллєнка \”Криниця для спраглих\”.

Спілкуючись із студентами, націоналістка неодноразово наголошувала, що необхідно змінити модель поведінки українця з постколоніальної та постгеноцидної на експансивну.

\”Небажання розмовляти рідною мовою – це внутрішня травма. Як цьому зарадити? Найперше – через відповідні закони. Це стосується передусім державних службовців. Незнання мови або зневажливе до неї ставлення слід карати\”, – зазначила Ірина Фаріон.

Націоналістка також підкреслила, що нині мовне питання викликає найбільше збурення у Верховній Раді, адже фракція ВО \”Свобода\” розпочала потужний тиск на депутатів-українофобів. Як вислід – більшість із них почали у сесійній залі виступати державною мовою.

\”Прикро, проте ще кілька депутатів застрягли у 1937 році та вперто розмовляють мовою окупації. Але всі потроху переходять на українську. Ми кричимо їм \”українська\”, а вони нам – \”фашисти\”. Тобто, рівень мовної та національної свідомості вони впаковують у слово, значення якого самі не розуміють. От у таких умовах народжується вільне українське суспільство\”, – наголосила Ірина Фаріон.

\”Парламент ще ніколи не був таким антагоністичним і таким поляризованим. Нині три ідеологічно різні опозиційні сили мають спільного ворога – кримінальну українофобію, яку репрезентують \”регіонали\” та комуністи. Для нас важливо, чи ми просто будуємо якусь державу, чи ми будуємо українську національну державу. Усі конфлікти в парламенті породжує наша вимога працювати у правовому полі, і навпаки – небажання \”регіоналів\” та комуністів дотримуватися часто тих законів, які вони самі й затвердили\”, –зазначила націоналістка.

Аналізуючи ситуацію в державі, Ірина Фаріон констатувала, що це шлях до неминучого кінця \”регіоналів\” та їхніх сателітів.

\”Зараз найважливіше – мобілізувати наші сили, вийти зі стану політичної втоми. Владу лякає кількість людей, які виходять на акції \”Вставай, Україно!\”, та постійне викриття злочинів режиму. Дії влади надзвичайно мобілізують суспільство та актуалізують приспаний український ген. Мінус породжує плюс – це закон математичної дії\”, – резюмувала свободівка.

Про це повідомляє прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода».

peredplata