Європарламент вимагає міжнародного суду над Rосією

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Європарламент вимагає міжнародного суду над Rосією і її союзниками!
Європарламент закликає притягнути військове та політичне керівництво Росії, а також їхніх союзників до відповідальності перед спеціальним трибуналом за збройний напад на Україну. Резолюцію про це депутати ухвалили сьогодні у Брюсселі
Документ передбачає створення спеціального міжнародного суду для розслідування російської агресії в Україні як міжнародно-правового злочину, на який не розповсюджується юрисдикція Міжнародного кримінального суду в Гаазі.
Крім того, депутати Європарламенту закликають вжити всіх необхідних заходів для переслідування за військові злочини, злочини проти людяності та геноцид. Зокрема, слід розслідувати такі звірства, як обстріл міст і сіл, примусові депортації, використання заборонених боєприпасів, напади на цивільних осіб, страти і сексуальне насильство, оскільки вони можуть бути військовими злочинами. ЄС має надати всі необхідні ресурси та діяти швидко, перш ніж зникнуть докази.
З цією метою Європарламент дав згоду на розширення мандата Європейського агентства з питань юстиції (Євроюст), яке має допомогти у розслідуванні військових злочинів, скоєних під час війни Росії проти України. За такі зміни мандата Євроюсту на пленарному проголосували 560 євродепутатів, 17 – висловилися проти, ще 18 – утрималися.

peredplata