На завтра з Чернівців до Києва проблематично добратися

На завтра з Чернівців до Києва проблематично добратисяПро це пишуть колеги з \”Молодого буковинця\”. Діставатися із Чернівців до Києва майже неможливо: всі квитки нібито розкупили, а приватні перевізники возити людей бояться, пишуть вони.

Ось що йдеться в повідомленні колег:

Через \”якийсь мітинг\” на чернівецькому вокзалі заблокували продаж квитків у Київ на 17 травня. Про це у соцмережі повідомив екс-депутат Чернівецької облради Сергій Добржанський.

\”Уже тиждень на чернівецькому вокзалі продаж квитків у Київ на 17 травня заблоковано. І це не вирішує навіть начальник вокзалу, бо була ситуація, коли один депутат хотів придбати, але йому не дали, то він аж через центральний офіс ледве вибив\”, – розповіла С. Добржанському одна з касирок. Тоді на запитання екс-депутата: \”У чому причина?\” жінка відповіла: \”Та там якийсь мітинг\”.

Чинний депутат облради Віталій Мельничук звернувся до керівництва правоохоронних органів із вимогою не перешкоджати конституційному праву громадян на вільне пересування.

Водночас на нещодавній прес-конференції головний міліціонер області Олександр Демидов запевнив, що міліція не перешкоджатиме людям, які їздитимуть до Києва на фінальний марш опозиційної акції \”Вставай, Україно!\”.

Журналіст molbuk.ua спробував замовити автобус для перевезення до Києва на мітинг опозиції.

– На суботу в нас дуже багато виїздів, – каже перевізник. – На такі виїзди даішники часто зупиняють водіїв. Може, навіть не варто \”рипатись\” із Чернівців. Багато водіїв \”морозиться\”, не дуже хоче їхати до Києва. Може таке бути, що виїхали, проїхали шматок дороги, а там – \”пригальмували\”, якщо не в Чернівцях, то десь в іншому місті.

– У суботу не можу, бо на неділю маю весілля, – каже інший водій. – Я й сам поїхав би на марш опозиції. Не знаю, чи зупинятимуть даішники. У роки, коли ми їздили за Ющенка, нас зупиняли. Кидали під колеса всілякі шипи. А тепер хто його знає, що їм у голову зайде. У часи Помаранчевої революції такі дива траплялися…

На залізничному та автовокзалі придбати квитки до столиці нам теж не вдалося.

– До 20 травня місць до Києва немає, – кажуть нам у довідковому бюро. – Бо всі квитки продали. Молодий чоловіче, я вам можу тільки порадити завтра о 16.00 підійти до 60-го потяга \”Софія – Москва\”. Якщо там будуть місця, то вам продадуть квиток. Це будуть тільки купейні місця – 230 -250 гривень. Треба, щоб ви зранку підійшли і домовилися з кимось, щоб вас записали на схему. Бо, повірте, місць немає. Підійдете зранку в каси й домовитеся з дівчатами. Або тут підійдете – в довідку. Дасте дівчатам на шоколадку. Підійдете й домовитеся, щоб вас записали на схеми, щоб ви були в першій черзі.

Опозиція каже, що міліція заборонила виїжджати буковинцям до Києва у вихідні.

– Ми запросили безліч людей на марш опозиції, – каже лідер \”Фронту змін\” на Буковині Олексій КАСПРУК. – Але бачимо, що чимало водіїв боїться їхати до столиці. Ми бачимо, що існує проблема з орендою автобусів. Є інформація, що міліція заборонила виїжджати людям до Києва у вихідні. На залізничному вокзалі квитків до Києва немає: їх спеціально заблокували. Сподіваємося, що із Чернівців все-таки з’їдуться люди до столиці. Так, майже 200 депутатів різних рад від партії \”Фронт змін\” поїдуть. Знаю, що чимало підприємців та студентів поїде.

– Влада зробила все, щоб завадити людям прийти на акцію, – каже нардеп Максим БУРБАК. – Людям, які хочуть поїхати до Києва, раджу сідати у власні авто і по четверо-п’ятеро людей їхати. Рейсовими автобусами можна добиратися з Кам’янця-Подільського. А далі – потягом до столиці. Гадаю, 200-300 людей із Буковини прибуде до Києва. Скажімо, із Заставнівщини до столиці поїде 10 активістів.

Це не кінцева акція опозиції. Далі ми продовжуватимемо подорожувати райцентрами.

Представники влади кажуть, що ніхто не блокував продаж квитків, а опозиція просто розповідає нісенітниці.
Паралельно з акцією опозиції у столиці відбудеться акція Партії регіонів – антифашистський марш. Ми поцікавились у першого заступника голови ОДА Георгія ГАЛИЦЯ про ставлення до цих заходів.

– Я не їздитиму на антифашистський марш, бо в маршах участі не беру, – каже він. – У мене безліч заходів запланованих у вихідні. Якби не займався чиновницькими справами, то не пішов би й на мітинг опозиції. На свої акції я вже відходив. Мені вистачило б інформації з Інтернету про цю подію. А щодо акції Партії регіонів – подумав би.

peredplata