Фiнiта ля комедiя. В Брюсселi завершилось засiдання Ради ЄС – cанкцiй не буде!

Брюссель. 10 лютого. Одне із головних питань, які обговорили сьогоднi в Брюсселi міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу стосувалося гострої політичної кризи в Україні. Спектр пропозицiй глав дипломатичних відомств країн Європейського Союзу аби врегулювати становище в Україні був досить широким: вiд застосування персонавльних санкцiй щодо винуватцiв вбивств та тортур активiстiв Майдану до протилежного, а саме надання офiцiйному Києву додаткових преференцій у переговорах стосовно підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема йшлося про використання 49-ї статті Лісабонської угоди Європейського Cоюзу та надання Україні статусу \”країни – кандадата на повноправне членство в ЄС\”.

Фiнiта ля комедiя. В Брюсселi завершилось засiдання Ради ЄС - cанкцiй не буде!

Таким чином думки міністрів поділилися. Якщо міністр закордонни справ Німеччини Франк-Вальтер Штейнмейер та його колеги з країн Балтики та Скандінавії иступили за вжиття жорстких заходів щодо діііючої влади України включно з застосуваням санкцій, то країни півдня ЄС: Франція, Італія, Іспанія, Португалія та інші підтримали позицю комісара ЄС у справах міжнародних відносин Кетрін Ештон, що застосування санкцій ще не на часi. Про це розповiв в iнтерв\’ю для Grom TV мiнiстр закордонних справ Данiї Мартiн Лiдегард. Глава дипломатичного вiдомства Словаччини Мирослав Лайчак пояснив для глядачiв Grom TV свою вiдмову вiд застосування санкцiй тим, що санкцiї наразi можуть лише загострити протистояння в Українi та ускладнить мiжнародний дiалог з сторонами конфлiкту, як це вiдбулось у випадку з Бiлоруссю пiсля запровадження санкцiй. Одначе у випадку силового тиску влади на учасникiв Майдану та опозицiї, – додав Мирослав Лайчак,- слiд буде вдатись до жорстких санкцiй.

Натомiсть мiнicтр закордонних справ Чехiї Мiхаiл Заоралек замiсть запровадження санкцiй щодо представникiв української влади закликав Європейський союз надати Україні потужну економічну допомогу, але, – зауважив чеський міністр, – лише після того як буде сформований новий і стабільний уряд в Україні. Одначе головним досягненням сьогоднішнього засідання Ради Європейського союзу став висновок: \” Підписання Угоди про асоціацію та утворення зони вільної торгівлі – має бути не останнім кроком в євроінтеграційному процесі Украниї.\”

По завершенні засідання Ради міністрів ЄС комісар у справх мііжнародних відносин Кетрін Ештон провела прес-конференцію, під час якої зазначила, що Євросоюз буде й надаліі вести діалог з конфліктуючими сторонами, закликала владу покарати винних у здійснених злочинах проти мирних активістів Майдану, закликала парламент України провести конституційні реформи, а урядову владу здійснювати економічні перетворення. При цьому Кетрін Ештон додала, що Рада ЄС ухвалила рішення, що якщо між Україною та ЄС буде підписана Угода про асоціацію, то це не буде завершальний етап у взаєминах між Україною та Європейським союзом.

Ростислав Демчук,
Брюссель.

peredplata