Новодністровськ – радість і смуток Папієва

Новодністровськ – радість і смуток ПапієваВибори у Новодністровську, які відбудуться 2 червня, стануть своєрідним Рубіконом для нинішньої влади губернатора Папієва. Це останній рубіж, який відділяє цю владу від її безвладдя. Результати виборів у Новодністровську вплинуть на розклад політичних сил і політичних гравців на політичній шахівниці Буковини і Бессарабії.

Тому й надзвичайно важлива для влади та особисто для Михайла Папієва перемога провладного кандидата. Настільки ж небезпечною для них стане поразка.

З огляду на те, що порядні рейтингові кандидати міста енергетиків навідріз відмовилися від кандидатування у команді ПеРдолят (члени партії регіонів на Буковині й Бессарабії. Те ж саме, що й жовтенята-комсомолята при КПСС — П.К.), перемога для влади буде дуже проблематичною. Тим паче, якщо програють ПеРдолята, разом з ними вилетить з посади й Василь Козак, який уже тривалий час керує Сокирянщиною. Серед новодністровців він не викликає довіри та не має репутації порядного політика. Бо не раз і не два змінював свою політичну орієнтацію, партійність та вектор служби. Люди Козаку не вірять, бо вважають, що саме через нього у них з’явились серйозні проблеми. Це спроби забрати у міста і пляж, і дитячий табір «Лісова казка», і базар, це й невикористані можливості для розвитку Новодністровська. Зокрема, знищення сотень робочих місць, руйнування незбудованих фабрик — текстильної та локшинної.

Тут жартують, що фабрики локшини нема, а на вуха її новодністровцям щодня тоннами вішають.

Отож Новодністровськ для тутешньої та обласної влади стане Рубіконом. Назад дороги не буде ні у кого.

Програють ПеРдолята – вилетить Папієв з командою з області, як пробка від шампанського. І за Козаком аж закуриться.

Виграють ПеРдолята – залишиться й Папієв, і Козак з ним…

Тому й роблять усе, аби вибори були на користь владі. Тут знову випробовуються різні технології українського вибору. Швидше, не вибору як такого, а використання і застосування адміністративного ресурсу.

Подібне щось ми бачили у далекому 2004 році у Мукачеві, коли есдеки (тепер вони вже ПеРдолята) фальсифікували вибори міського мера. На захист закарпатського міста встали тоді всі прогресивні люди світу, депутати і політики. І відстояли правдивий вибір.

На захист Новодністровська і його вибору, на захист людей сьогодні також стають по всій Україні. Об’єднана опозиція висунула єдиного кандидата, який уже був справжнім вибраним мером, — Руслана Панчишина.

Він — законно вибраний мер Ново дністровська і незаконно звільнений міський голова міста енергетиків.

Сьогодні на Новодністровськ спрямовані погляди всіх депутатів об’єднаної опозиції, позафракційних і навіть тих порядних регіоналів, які, на щастя, ще залишилися у верховній раді.

Влада крутиться, як карась на сковорідці. Її припекло зі всіх боків. Вона вже застосовує ті методи, які раніше навіть у Мукачеві не застосовували. Як з’ясувалося на прес-конференції народного депутата Максима Бурбака, працівників-енергетиків у Новодністровську змушують підписувати якісь анкети, де вписане прізвище людини, а також виділено дві порожні лінійки для того, щоб вписати ще двох виборців, за яких вона «зуб дає» (це на жаргоні ПеРдолят буде слово «відповідає»), що вони проголосують за висуванця від ПР. Тобто за Мельника.

Люди підписують. Але у кабінках для голосування вони будуть наодинці з бюлетенями, а не зі «смотрящим» від регіоналів. Більше того, на вибори прийдуть сотні журналістів і народних депутатів, які будуть спостерігати за голосуванням.

І, насамкінець, Папієв переборщив. Вже так нагинали людей, що вони не витерпіли і прямо у вічі сказали, що насправді думають про владу і її висуванця. Це було у середу, коли збирали депутатів та членів виконкому. Губернатор, напевне, зі страху почав картати присутніх за те, що вони винні у ситуації, за якої Мельник програє вибори. А секретар Лутчак, мовляв, неадекватний. І враз люди не витерпіли й сказали йому правду, що думають про цю владу і про нього особисто.

— Ви нас змусили призначити в.о. голови Лутчака, — говорили депутати. – За це обіцяли, що гроші надходитимуть у місто. А тепер говорите, що Лутчак неадекватний, і натомість маємо повний безлад при повному безгрошів’ї. Ще й із завищеними тарифами…

Папієв остовпів… Чого-чого, а цієї непокори напередодні виборів від тих, на кого він сподівався найбільше і кого тримав у руках, він не чекав. Видно, не тримаються новодністровці на прив’язі на ланцюгах ПеРдолятських. Отож у неділю ще не такий результат отримає влада. І не допоможуть їй ні підкуп, ні залякування, ні брехня, ні прохання.

Владі не вірять у Новодністровську, її тут не бояться. І нічого у неї не просять. Вільним людям порожні обіцянки і милостиня від влади не потрібні.

Петро КОБЕВКО

Р.S. Коли верстався номер, до редакції надійшло повідомлення, що перший і єдиний космонавт України, Герой України Леонід Каденюк висловив особисту підтримку кандидату на посаду мера Новодністровська Руслану Панчишину. Говорить про нього як про порядну, чесну, принципову та працелюбну людину слова і діла.

Тим часом Папієв переконує, що що позачергові вибори у населених пунктах області пройдуть чесно, прозоро та демократично. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

2 червня 2013 року у Чернівецькій області відбудуться позачергові вибори Новодністровського міського голови та сільського голови в с. Анадоли на Хотинщині, а також проміжні вибори депутатів Кельменецької районної ради та Великокучурівської сільської ради Сторожинецького району.

Голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв впевнений, що 2 червня усі місцеві вибори в населений пунктах краю пройдуть чесно, прозоро та демократично. «Перш за все закликаю жителів цих населених пунктів прийти на виборчі дільниці, виконати свій громадянський обов’язок та взяти участь у голосуванні. Також звертаюсь до усіх суб’єктів виборчого процесу та нагадую, що норми виборчого законодавства повинні безухильно виконуватись», – йдеться у зверненні керівника виконавчої влади краю. Михайло Папієв підкреслює, що Буковина – споконвічно толерантний край, де завжди усі політичні процеси йшли помірковано та витримано, без ексцесів та порушень законів держави.

«Для виборців, членів комісій та спостерігачів органами виконавчої влади створені належні умови для здійснення вільного волевиявлення у день голосування. Весь виборчий процес повинен бути відкритим та публічним», – підкреслює глава крайової виконавчої влади. Михайло Папієв переконаний, що новобрані керівники органів місцевого самоврядування та депутати районної та сільської рад гідно представлятимуть інтереси громади, прислухатимуться до проблем та потреб буковинців, а відтак – це сприятиме позитивним змінам у житті родин, краю і держави.

peredplata