Засуджені можуть балотуватися в президенти

Засуджені можуть балотуватися в президентиЗасуджені особи мають право балотуватися на посаду президента України, оскільки Конституція України цього не забороняє.
Таку думку висловив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера в інтерв\’ю агентству \”Інтерфакс-Україна\”.

\”Якщо говорити про ст. 103 Конституції, яка стосується критеріїв щодо кандидата на посаду президента України, то там немає такої вимоги, як відсутність судимості за скоєння якогось злочину\”, – заявив він.

\”Чи це недогляд народних депутатів, які ухвалювали Конституцію, чи це навмисно було зроблено, важко сказати. У будь-якому разі, як юристам, членам ЦВК, по-моєму, необхідно виходити з букви Конституції України\”, – сказав Магера.

\”І навіть усупереч тому, що в чинному законі про вибори президента України існують обмеження для засуджених осіб і осіб, які мають судимість для балотування на посаду президента, однаково потрібно виходити з чинної Конституції\”, – наголосив він.

Магера уточнив, що це – його \”особиста точка зору\”:

\”Чинна Конституція не забороняє громадянам із судимостями балотуватися на посаду президента України в тому випадку, якщо вони є громадянами України, мають виборчі права, тобто досягли 18-річного віку й не визнані судом недієздатними. Це моя позиція, я нікому її не нав\’язую, але я цитую те, що є в статті 103 Конституції\”.

У той же час, говорячи про вибори народних депутатів, він зазначив, що в ст. 76 Конституції чітко визначено, що не може балотуватися громадянин України, який має судимість за скоєння умисного злочину, якщо ця судимість не погашена й не знята у встановленому законом порядку.

\”Це означає, що на рівні парламенту ухвалювати такий закон не можна, бо звичайний закон не може суперечити Конституції\”, – сказав Магера.

peredplata