Папієв переконаний – Буковина любить регіоналів. А хто не любить – той провокатор

Папієв переконаний - Буковина любить регіоналів. А хто не любить - той провокатор

По всій країні рейтинг партії регіонів падає, а в Чернівецькій області, якщо вірити її губернатору Михайлу ПАПІЄВУ, – зміцнюється.

Причому скрізь причини падіння однакові: електорат розчаровується через невиконані обіцянки.

А головний чернівецький чиновник вважає, що це все брехні, і \”ми готові нести відповідальність за ті обіцянки, які давали\”.

ІНТРИГИ ВОРОГІВ

– Взагалі-то непокоїтись щодо рейтингу регіоналів вам, так би мовити, обов’язково. Бо ви є головою обласної організації Партії регіонів… Але вам не здається, що це нонсенс – губернатор і головний партієць в одній особі?

– Треба жити за законом. А закон України не обмежує партійність державного службовця, у тому числі і голови обладміністрації. Тим більше що мої погляди повністю збігаються з позицією партії. Тому я – голова Чернівецької обласної організації Партії регіонів. І пишаюся цим.

– До речі, ви маєте знати, що в парламенті зареєстровано проект закону \”Про державну службу\”, який передбачає заборону держслужбовцям бути членами політичних партій? Причому ініціатором законопроекту був Віктор Янукович. Мало того, він не раз публічно заявляв, що, цитую, \”проти поєднання членства в політичних партіях і особливо в \”партії влади\”. Тому пропоную перейти до близької перспективи – виборів 2012-го. Не знаю, чи багато з області «відряджають» в партійні списки, але те, що ряди чистити треба, – це факт. Одна тільки історія з вашим головою Заставнівської райадміністрації чого тільки варта! Це коли вони рибалок бітами били…

– На момент призначення його головою районної держадміністрації він керував районним осередком партії \”Фронт змін\”. І на момент скоєння вчинку, який має ознаки злочину, Бойчук залишався керівником Заставнівського \”Фронту\”.

– Дивно, чому ж тоді як депутат райради він був членом фракції \”Партії регіонів\”? І \”Фронт\” запевняє, що Бойчук до них вже не мав ніякого відношення.

– \”Фронт змін\” формує собі імідж юристів і законників. Я їм кажу: шановні, згідно з офіційною довідкою управління юстиції, Бойчук є керівником вашій районної партійної організації!

– \”Дуже організовано вийшла провокація\”, – такою була перша реакція губернатора на те, що сталося з рибалками в Заставні. Ви ж це говорили?.. І далі: \”Враховуючи, що в Чернівцях на хабарі $250 тисяч був затриманий директор комунального підприємства \”Калинівський ринок\”…\” Поясніть: при чому тут одне до іншого?

– Я розповім хронологію подій. Як тільки мені стало відомо про подію в Заставні, то я як голова обласної адміністрації викликав до себе голову районної адміністрації Бойчука Михайла Васильовича. Дивлячись йому в очі, поставив питання: \”Дайте чітке пояснення: було чи не було? Брали участь або не брали участь?\” Голова районної адміністрації, дивлячись мені в очі, сказав: \”Михайло Миколайович, це – провокація, мене там не було. Це все – підступи наших опонентів і ворогів\”. У мене є довіра до людей! Їм треба вірити. Тим більше, якщо це – голова районної адміністрації, що присягнув і божився, говорив, що готовий покласти руку на Біблію. Тому я, посилаючись на його слова, і сказав про провокації.

– Він обдурив вас.

– Так, я обпікся… Але все одно, помітьте, якось вже дуже організовано по всім загальноукраїнським сайтам пройшло повідомлення про те, що трапилося в Заставні! Я приблизно знаю, що таке – розмістити інформацію на загальноукраїнських сайтах. І ви знаєте, як це робиться і наскільки це дороге задоволення. І знаю, як організовуються медіа-кампанії.

ВІН, ЗВИЧАЙНО, НАВОЛОЧ, АЛЕ ЛІС – ЙОГО

– Питання щодо \”приватної власності\”. Пам\’ятаєте \”справу Лозінського\”? Бойчука називають \”буковинським Лозінським\”. Так от щодо свого однопартійця на перших порах бютівці говорили: він, звичайно, наволоч, але ліс, де стріляв, за законом – його. За документами – \”приватні володіння\”. Так ось у ваших кадрів не ліс, а озеро приватне.

– Ставок не приватний, а орендований. Відповідно до статті 13 Конституції земля, надра, вода є власністю українського народу.

\”Давайте ситуацію розкладемо по складовим, – губернатор повернувся до скандалу в Заставні. – Ось ви говорите \”побили рибалок\”? Але ж це те ж саме, якщо б на дачу до вас злодій заліз, зірвав помідори, ви б спіймали на гарячому, а в пресі було б написано, що у вас стався конфлікт з овочівником!\”.

Ще деякий час Михайло Миколайович прискіпливо пояснював різницю в термінах, а я переживала: чи встигне він на літак? Мене попередили, що Папієв повинен терміново летіти до Києва.

Але співрозмовник вирішив їхати на машині, тому не квапився.

– Кілька років тому ваш попередник в губернаторському кріслі мені розповідав, що під час приватизації навіть в деяких районах \”шматки\” лісу або кар\’єри пускали на паї… Це так?

– Ліс – це виключено. А що таке кар\’єр? Щоб здобувати копалини, потрібна ліцензія. Її видає Мінекології…

– \”У Сокирянському районі до якогось ПП \”Буковина\” відійшло \”урочище\” і право на розробку глиняних родовищ\”. Проглянула місцеву пресу – там багато фактів, коли за логікою державне невідомо як виявляється в приватних руках. Реприватизацією ваша команда не збирається займатися?

– Посада голови адміністрації не дає мені можливості керуватися емоціями.

А не треба емоцій. Досить перевірити за законом і дати команду.

– Якщо всі правовстановлюючі документи оформлені належним чином, то значить законно. У випадку, якщо є порушення, то це – функції правоохоронних органів. Виконавча влада жодною мірою не може їх підміняти. Є і органи прокуратури.

Так ви в прокуратуру сигналите, якщо щось?

– Звичайно. Ми живемо в правовій державі. Якщо є сумніви – для цього є суди.

– Наскільки масовими є неподобства у сфері землі і водокористування?

– Одиничні випадки.

– У Києві теж говорили, що \”поодинокі випадки\”, коли землю направо і наліво роздавали. А коли зник Черновецький, кинулися – все місто продане.

– Давайте визначимося: що таке Київ? Це столиця, яка діє за окремим законом. Місто Чернівці живе за законом України про місцеве самоврядування.

\”ЗОЛОТІ\” ТРОТУАРИ

– \”Чернівці недоотримали близько 1 млрд. доларів\”. Правильно?

– Так.

– Це було сказано в той момент, коли зі своєї посади пішов Федорук, незмінний протягом 18 років мер Чернівців. Так що, про \”золотий мільярд\” тільки зараз стало відомо? Ви ж самі-то були за часів його правління заступник губернатора. Чого ж не говорили раніше?

– Найбільш врожайні роки – можете дізнатися у фінансистів – 2004-2008-й, коли в геометричній прогресії зростали ціни на землю, на житло. Згадайте, у 2000- 2001 роках за 7 тисяч доларів, максимум за 10 можна було купити 2-кімнатну квартиру! Було таке? Було. Потім – стрибок цін, апогей припав на 2007 і 2008-го… І дуже правильну характеристику на прес-конференції дав начальник УМВС генерал Харабара…

– … \”\”за ці кошти тротуари Чернівців можна було б вимостити сухозлітним золотом\”…

– Я вам наведу приклад: 12 тисяч контейнерів. Але їх власники – не ті, хто купував їх в комунального підприємства \”Калинівський ринок\”, а ті, хто \”на п\’ятій руці\”.

– Що таке \”на п\’ятій руці\”?

– Один купив, іншому продав, той – третій і так далі. Все місто знає реальну вартість контейнера: 30-40-50 тисяч доларів за одне місце! Так ось на \”перші руки\” підприємство продавала по 10-12 тисяч гривень!

– Але перепродували потім – за законом – як приватну власність?

– Вибачте, 70% прибутку комунального підприємства складають дохідну частину бюджету міста Чернівці. Тобто \”Калинівський ринок\” продавав декільком прізвищам контейнери як свою власність. А ті вже – відповідно – за 30-50 тисяч доларів. Невже не знав про це мер міста? Знав!.. І якщо перевести це у гривні – вийде, що міський бюджет міг отримати з кожного контейнера 280 тисяч гривень, а отримував – 7. У вас не виникає питання: куди поділася різниця? У мене виникає.

– А у мене виникає питання: чому губернатор так \”переймається\” ринком, якщо серйозна промисловість, яка була в Чернівцях, нині на ладан дихає? Чи все гаразд? Ви ж самі колись працювали на \”Електронмаші\”. Він живий?

– \”Електронмаш\” працює на 5-7% тих обсягів, які у нього були колись… Але давайте закінчимо з \”Калинівським ринком\”. Чому? Знову ж таки емоції – не порадник у цьому питанні. Подивимося з точки зору закону. Що таке цей ринок? Комунальне підприємство, власником якого є міська рада. Чиї інтереси представляє міська рада? Територіальної громади, тому ринок – власність всіх жителів Чернівців. Там працює 20 тисяч чоловік, 10% всіх городян.

ЛЕКЦІЯ ПРО СТО ГРИВЕНЬ

– Темою боротьби з корупцією, судячи з інформації на вашому сайті, Чернівецька обладміністрація займається постійно: навіть є окрема графа – антикорупційне навчання. Читаємо: \”Для держслужбовців Герцаївського району проведені антикорупційні навчання\”. Думаєте, після лекції вони перестануть брати хабарі?

– Я поставлю вам питання, і ви побачите, що необхідно проводити навчання, знайомити з нормами закону. Назвіть, будь ласка, згідно з законом, що набрав чинності з 1 липня 2011 року, вартість подарунка до дня народження, яку не треба декларувати…

– 100 гривень.

– А скажіть, будь ласка, чи можете припустити, що з 1000 чиновників є і зараз ті, які не дадуть відповідь на це питання?

– Розішліть їм телефонограми.

– Але людей ж треба знайомити з нормами закону. Зараз вони посилені… Є вимоги і родичам… Не треба дивитися спрощено, коли мова йде про хабарі. Прийде час, держслужбовцям потрібно буде заповнити декларацію, де позначаться не лише доходи, але й витрати їх і тих членів сім\’ї, які з ними проживають.

– Оскільки до призначення губернатором ви були депутатом Верховної Ради, то можете, ймовірно, знати мотиви: чому ваші колеги по ПР так завзято виступали проти цього закону? Адже з грудня минулого року ніяк не могли завершити роботу. А сирий Податковий кодекс за 5 хвилин прийняли.

– Якщо у вас є питання до народних депутатів України, то задавайте їх їм. Я знаю, що ініціатором законопроекту \”Про засади протидії та запобігання корупції в Україні\” є президент Віктор Федорович Янукович.

ТРЕБА, ЯК У НІМЕЧЧИНІ

– І хоч ви вважаєте, що про виконання обіцянок треба говорити наприкінці каденції, але давайте все ж таки спробуємо \”поетапно\”… До соціальних гарантій ще дійдемо, а поки питання про нафту. Знову посилаюся на колишнього чернівецького губернатора Куліша, який запевняв, що тут добувають близько 0,5 млн. тонн нафти…

– Менше.

– Але за звітами \”Укрнафти\” проходило іноді 300 тонн, іноді 30.

– Те, що говорив Куліш, має підтвердження з боку правоохоронних органів. Дуже не хотіла \”Укрнафта\” ставити лічильники обліку. Тому що там неодноразово затримували нафтовози, які возили необліковану сировину. Мій принцип – бізнес повинен бути соціально відповідальним. Тому підприємство, яке видобуває нафту – в даному випадку в населеному пункті Лопушна, – має давати кошти на соціальний розвиток. І ми домовилися, що 2 млн. гривень на рік \”Укрнафта\” перерахує на сільську раду. Крім того, прийшли до угоди, що і за минулий рік перерахують 2 млн.

– 45% акцій обленерго Фонд держмайна готує виставити на продаж. Області це вигідно? Пам\’ятається, все той же Куліш говорив, що тут виробляється таку кількість електроенергії, що можна спокійно румунам продавати.

– \”Чернівціобленерго\” не експортує електроенергію, повірте на слово. Що стосується продажу акцій – рішення приймає уряд і Верховна Рада. Ми сприймаємо це як факт, що відбувся, у повній відповідності зі світовою практикою. Особисто мене як голову обладміністрації в цьому питанні цікавить, щоб в умовах продажу були враховані соціальні гарантії для людей. Тому що нам необхідно думати про тих, хто живе в горах, на хуторах. Адже ні одному учаснику, який купив акції обленерго, невигідно для 5-6 будинків тягнути лінії електропередач.

– Переходимо до пенсій і зарплат через призму вашого популярного \”гасла\” – \”Покращення життя вже сьогодні\”.

– У промові до 20-ій річниці незалежності України президент чітко і ясно сказав, що наша мета – увійти до двадцятки найрозвиненіших країн за рівнем життя і за обсягами виробництва. І сьогодні ми це вже демонструємо: росте внутрішній валовий продукт, збільшуються надходження в бюджет. Поставлено питання і воно реалізується – підвищувати пенсії, зарплати.

– Яка заборгованість в області?

– Коли я був призначений головою обладміністрації, заборгованість із заробітної плати становила 3,1 млн. гривень. Нам вдалося за рік з невеликим скоротити її в 2,7 рази. І сьогодні вона становить трохи більше 1 млн. гривень. Збільшилися надходження до фондів соціального страхування, пенсійного фонду…

– Візьмемо офіційну статистику Пенсійного фонду і коментар його голови Зайчука, оголошений нещодавно на нараді з керівниками регіональних відділень: \”Проблеми з наповненням бюджету ПФ виникають через заборгованості по зарплаті і виплаті її в мінімальних розмірах. По Україні 18%, або близько 2,3 млн. працівників отримують зарплату на рівні мінімальної. Найбільше таких у Тернопільській (26,6%), Івано-Франківської (25,6%), Волинській (24,8%), Чернівецькій (24,8%)…\”

– Заборгованості до Пенсійного фонду – я вам відповідально заявляю – у Чернівецькій області не було з 2002 року.

– Так, власне, мова про інше. Про пенсійну реформу. Ви ж цю тему знаєте добре: дисертацію захищали, адже так?

– Моє бачення пенсійної реформи полягає в тому, що на сьогоднішній день треба трошки відкоригувати пріоритети. Коли ми говоримо, що треба зменшити дефіцит ПФ, знаючи, що у нас від 40 до 50% тіньової економіки, то не спробувати чи нам за рахунок цього покрити дефіцит Пенсійного фонду, створивши стимулюючу поле для виведення і економіки, і зарплат з тіні?

Можна. Але поки що все впирається в збільшення пенсійного віку.

– Рано чи пізно, але доведеться це робити. Тим більше що ми плануємо в майбутньому, і я про це мрію, підписати договір про асоціацію з ЄС, що дасть право Україні в майбутньому стати членом Євросоюзу. Якщо у Німеччині пенсійний вік 67 років…

– Там, правда, не 70% живуть за межею бідності…

– … то й нам треба виходити з європейських стандартів – і в тривалості життя, і взагалі у якості життя. Але реформи тоді будуть успішними, коли сприймаються людьми.

– Ваші колеги по партії про це знають?

– Знають.

– Вони ж хочуть якнайшвидше прийняти пенсійну реформу, в прямому сенсі слова – антисоціальну. Проти себе всю країну налаштували.

– Розставимо правильно акценти. Ви говорите про пенсійний закон як про те, що вже сталося! Але ж треба давати правильну інформацію. Закон ще не підписаний. Він навіть не вийшов зі стін Верховної Ради.

БІГАВ В КАСЦІ І ТРУСАХ

– Перед виборами на області ледь не \”золотим дощем\” з Києва сиплються суми на всілякі соціальні проекти. Може, Чернівці тут виняток, хоча деякі губернатори вже відчули. Один з найбільш показових проектів – \”Шкільний автобус\”. Турбота про дітей, все зрозуміло. І це безвідмовно впливає на електоральний вибір батьків. Так ось в одному з віддалених місць вашій області мені якось розповів голова сільради: перед виборами закупили автобуси для школярів. Виявилося, привезли з Києва не просто б/в, а ще й колишні катафалки – похоронний транспорт. Ось як ви слідкуйте, щоб закуповували не таке жахіття?

– Я сам зустрічався з генеральним директором заводу, що виробляє автобуси. .

– \”Богдан\”?

– Ні, що ви! Ми в Черкасах беремо. Ціна такого автобуса 334 тисячі гривень. Ми домовилися за 310 тисяч, враховуючи, що беремо 30 автобусів.

– Бюджетні гроші?

– Спонсорські. Таким чином, платимо 300 тисяч, а 10 за кожен автобус доплачує район… Знаєте, я звик у своєму житті все пройти, не лінуючись, ніжками… Так от я сам бачив ці автобуси. У чому перевага? Запитав у гендиректора: \”Там китайські деталі є?\”, він сказав – ні. І це єдиний такий транспорт, що робиться без китайських деталей. Далі коментувати не треба.

– Якщо вже ми завершуємо бесіду \”виборчої темою\”, то не можу не запитати про ще одного вашого \”кадра\”… Ось і поясніть, як могло так статися, щоб людина з партквитком ПР погрожувала вас вбити, розстріляти з гранатомета? Потім з\’ясувалося, що він психічно неадекватний. Якщо б не бігав по лікарні…

– …в касці та трусах…

– …і далі б перебував у партії. І у виборах міг би брати участь. Він же ще й депутат райради?

– Жодного разу його не бачив.

– А на загальному партійних зборах? Або у вас таке не практикується?

– Коли людина погрожує – чи-то з похмілля, чи-то \”під настрій\”, то… Іноді зрозуміти можна. Але ті погрози – розстріляти – були в тверезому стані. І коли мені показали його послужний список – СБУ, служба в спецпідрозділах, з\’являються інші думки. Наприклад, як він працював завгоспом у психіатричній лікарні? Люди ж давали свідчення, як він там ганявся по території з ножем…

– Навіщо в партію приймали?

– Я питав про нього у тих, хто з ним працював. Станом на минулий рік, говорили, ця людина, підполковник СБУ у відставці, був засуждений… Хоча я знав, що й раніше він дзвонив з погрозами мамі начальника управління охорони здоров\’я та заступнику міського голови. Так що тут я б не приділяв увагу партійності. У мене однакове ставлення до людей, незалежно від партії, в якій вони перебувають.

ДОВІДКА ЯК ІНСТРУМЕНТ

– Якщо б людина була в УНП, БЮТі або \”Фронті\”, – немає питань. Але як голова обласної парторганізації ви ж за всіх партійців відповідаєте?

– Всім кажу: членство в Партії регіонів накладає додаткові зобов\’язання на людину в плані підвищення до нього вимогливості.

– Але мене цікавить ось що: чи не було у вас бажання ще будучи депутатом підготувати законопроект про те, щоб перед тим, як йти в народні обранці, а тим паче президенти, разом з пакетом документів у виборчком кандидат приносив ще й довідку від психіатра?

– А якби довідка про те, що він здоровий, була у цього товариша станом на 2010 рік? Його б обрали! Міністр оборони США Форрестол в момент призначення на посаду був абсолютно здоровий – але він зійшов з розуму, вже перебуваючи на посаді. В той же час знаємо безліч прикладів того, як абсолютно божевільні люди приходили до влади цілком демократичним шляхом. У державі, де не подолана корупція, подібну довідку можна придбати за 100 гривень. До того ж \”довідка від психіатра\” на виборах може стати інструментом політичного переслідування. Так, я б підтримав норму про обов\’язкове психіатричне обстеження, але тільки якщо будуть створені відповідні умови незалежної експертизи.

– У будь-якому випадку найближчим часом партія вам все одно скаже провести ревізію у своїх лавах.

– Давайте згадаємо Бойчука…

– Ви ж говорили, він з \”Фронту\”!

– Правильно. Але яким чином він став головою районної адміністрації?

– Записався в ПР?

– Ні. Я маю досить серйозний досвід і ніколи не дію на емоціях. Тому подивився \”соціологію\” по Заставнівському району, до речі, який займає 1-е місце в області за соціально-економічного розвитку…

– … де дороги з часів Австро-Угорщини не ремонтувалися. Ми тільки що там редакційну машину трохи не понищили…

– … і в опитуваннях люди називали лідером Бойчука, який як підприємець спонсорством займався.

– Вважаєте, на обласному рейтингу ПР ніякі скандали – з перерахованих вище – не відображаються? І ряди чистити ні до чого.

– Візьмемо соціологію. У Чернівцях у лютому у Яценюка було 20%, у Тимошенко – 19%, у Януковича – 18%. Квітень: Яценюк – 25%, Янукович – 18%, Тимошенко – провал… Червень: 16,8% – Янукович, Яценюк – 16,5%. Проста відповідь! Можу показати результати і по партіях.

– Хто готував?

– Соціологи. Євген Копатько, R&B Group. Ми постійно моніторимо ситуацію.

ГУБЕРНАТОРА ЩЕ НЕ ЛІПЛЯТЬ

– Ще одна \”фішка\” перед виборами: ставити пам\’ятники. Напередодні попередніх, розповідали, в Чернівцях урочисто відкривали \”туфлі\” – на знак особливої вдячності Тимошенко. Не пам\’ятаєте? На вулиці Головній. Вони і зараз там? Або вже зняли?

– Мене це менше всього цікавить.

– І що, ніхто з скульпторів не береться створити образ…

-… у нас творчий край…

– …представників \”партії влади\”?..

– Ми живемо в демократичній країні. І коли я кажу про свободу слова, то не лукавлю, тому що повагою ставлюся до того, що пишуть, кажуть, малюють про мене… Як людина публічна готовий до того, що не все мені буде приємно.

– Вас дійсно намагалися увічнити?!

– Ой, кого тут тільки не увічнювали!.. У нас є оригінальний художник в жанрі перформансу Федірко. У Чернівцях він відкрив пам\’ятники, присвячені Юрію Андруховичу, Арсенію Яценюку, Юлії Тимошенко, Віктору Януковичу та Дмитру Фірташу.

– Уявіть: Папієва зроблять в камені. Або в бронзі.

– Я не проти. Якщо комусь це приносить позитивні емоції. Або якщо хочуть по-японськи зробити опудало, щоб його бити, – будь ласка!

– Якщо й буде \”бити\” ваш електорат, то за те, що, приміром, не ставите питання руба щодо російської мови. Ви ж обіцяли? Виконуйте.

– Давайте будемо коректні. Питання я знаю достатньо глибоко. Україна ратифікувала Європейську хартію регіональних мов, де сказано, що в місцях компактного проживання за волевиявленням людей або місцевої ради для діловодства, судочинства може застосовуватися ту мову, на якому вони спілкуються. Це нормальне явище. І в минулому скликанні було 18 проектів законів, які регулювали ці питання.

– Незрозуміло навіщо обіцяли? Адже ратифікували хартію не рік тому, і навіть не два.

– Хто не виконує обіцянки?

– Всі. І ваша партія, і президент.

– Судячи з питань, ви знаєте відповіді на поставлені вами ж питання, втім, хай судять ваші читачі. Обіцянки, з якими йшов Віктор Федорович Янукович на вибори, – повчально і жорстко сказав співрозмовник, – діють не один рік, а п’ять років діяльності президента. Тому реалізуються чи ні – коректно буде про це судити в 2015-му.

– А ви особисто до виборів наступного року готуєтеся, в сенсі – щоб самому потрапити в Раду?

– Я – людина команди.

– Уточніть: хочете повернутися в депутати чи ні?

– Якщо мені скаже Президент України, де він мене хотів би бачити, то це для мене буде мати пріоритетне значення при прийнятті рішення.

ДОВІДКА

МИХАЙЛО ПАПІЄВ, уродженець Запоріжжя, випускник Чернівецького державного університету ім. Юрія Федьковича, в постперебудовні роки став головою кооперативу \”Альянс\”. Працював генеральним директором науково-виробничого підприємства \”Полімермаш\”, звідки і перейшов на посаду чернівецького віце-губернатора.

Ставши депутатом парламенту IV скликання, незабаром був призначений міністром праці і соціальної політики в першому уряді Віктора Януковича. Після \”помаранчевої революції\” пішов у відставку. Але в серпні 2006-го знову став міністром – вже у другому уряді Януковича. На дострокових парламентських виборах у ВР отримав депутатський мандат за списком Партії регіонів. У 2010-му призначений губернатором Чернівецької області.

Лідія Денисенко
Джерело та світлина Тижневик 2000

peredplata