ДЕКІЛЬКА ДУМОК ЩОДО РОЗГОНІВ МИРНИХ ЗІБРАНЬ

ДЕКІЛЬКА ДУМОК ЩОДО РОЗГОНІВ МИРНИХ ЗІБРАНЬЧергова ментовська нічна вакханалія над обуреними громадянами України потребує деяких технічних висновків. Кожного разу на черговій акції громадської непокори українці знову і знову наступають на одні й ті ж граблі…

1.Коли вас б’ють, збивають з ніг або заламують руки – не треба скандувань типу: «міліція з народом»; «що ви робите»; «як вам не соромно» тощо. Вони не з народом. Вони знають, що роблять. І їм не соромно.

Краще мовчки спробуйте зорієнтуватися і визначити, чим ви можете допомогти як собі, так і тим, хто знаходиться поруч з вами.

2.Не треба бути стадом. Бігати всім натовпом за одним провокатором чи теревенити з представниками різних виконавчих структур значно легше, ніж увесь час пам’ятати мету свого приходу на акцію – якомога довше протриматися на ній і якомога сильніше укріпитись.

3.Знайомтеся з тими, кого ви бачите на акції вперше. Не всі, хто у цивільному є вашими спільниками. Якщо люди викликають у вас підозру, поговоріть з ними, придивіться до кола їх спілкування, послухайте, про що вони спілкуються між собою, повідомте про підозри інших.

4. Стежте за ознаками наближення активних дій. Вони очевидні: представник влади приходить на переговори, недалеко з’являються автозаки і автобуси, поряд кучкуються невідомі люди в цивільному, на вулиці вимикають світло тощо.

5. Спробуйте у натовпі віднайти однодумців та якось організуватись для захисту протестувальників.

6. На будь якій акції є т.зв. «мертва зона» – це коли першу пару випущено, здається, що все закінчується, можна чи йти додому, чи, користуючись нагодою, зайти з друзями в найближче кафе. Пам’ятайте: затишшя буває тількі перед бурею! Мета ж не в тому, щоби прийти о шостій та піти о десятій (для галочки), а в тому, щоби досягнути мети акції (якщо ви її дійсно підтримуєте, а не є ботом будь-якого забарвлення).

Адже очевидно, що половинчаста участь в акції не має жодного сенсу; ялова позиція і стадний інстинкт не принесе жодної користі; за відсутності організованої сили спротиву розігнати натовп протестувальників набагато легше, а, отже, треба організовуватись. І на кожен конкретний випадок, і на перспективу.

Вадим ТЕМНИЙ, ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, м.Київ

Джерело

peredplata