Російські війська, дислоковані під Фінляндією, зазнали великих втрат в Україні

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Прикордонні війська Фінляндії можуть зітхнути з полегшенням – на тому напрямку через війну в Україні у Росії немає вже ні людських, ні технічних ресурсів для нападу
Російські війська, дислоковані під Фінляндією, зазнали великих втрат в Україні. Зокрема, їхня кількість скоротилася на чверть порівняно із ситуацією до війни, розповів начальник розвідки Генштабу Сил самооборони Фінляндії адмірал Юха Ваухконен газеті Svenska Yle.
Він уточнив, що має на увазі регулярні сухопутні війська, десантників та морську піхоту. Крім того, з різних складів в Україну було перевезено велику кількість озброєння та спецтехніки. За словами адмірала Ваухконена, лише Балтійський і Північний флоти з їхніми великими судами перебувають приблизно у тому стані, як і рік тому.
Ваухконен вважає, що Росії буде потрібно кілька років на відновлення можливостей угруповання, яке було розміщено поблизу кордону з Фінляндією. Терміни залежатимуть від стану російської економіки після закінчення війни та від того, наскільки інші країни дотримуватимуться санкцій.
“Загроза раптового прямого вторгнення Росії до Фінляндії в найближчому майбутньому малоймовірна”, – зазначив він. Крім цього Ваухконен підкреслив, що його країна багато працювала над технічним розвитком та встановленням міжнародних зв’язків і “стала сильнішою, ніж будь-коли”.
Повідомлення про пересування та втрати російських військ раніше з’являлися як у ЗМІ, так і в соціальних мережах. Восени минулого року Yle розповідала про зникнення зенітних підрозділів та систем ППО, розташованих під Санкт-Петербургом.
Наприкінці вересня про те, що Росія зняла 80% військ на кордоні з Фінляндією та країнами Балтії для перекидання в Україну, писала Foreign Policy з посиланням на західних військових. До початку вторгнення там розташовувалося угруповання чисельністю 30 тисяч чоловік, проте Москві довелося відправити її більшу частину на фронт через важкі втрати. За оцінкою двох неназваних співробітників оборонних відомств країн ЄС, на той момент у балтійському регіоні та Калінінградській області залишалося лише близько 6000 російських військових.
24 січня глава Генштабу РФ Валерій Герасимов заявив, що намір Фінляндії та Швеції вступити до НАТО був одним із чинників, який вплинув на рішення “скоригувати план будівництва та розвитку Збройних сил” Росії, оскільки керівництво країни поставило завдання “нейтралізації цих загроз”. Зокрема, для цих цілей буде створено Московський та Ленінградський військові округи, а також армійський корпус у Карелії, додав він.

peredplata