Дарованому коню подивилися в зуби: Чернівецький університет. Фірташ. Дах

Дарованому коню подивилися в зуби: Чернівецький університет. Фірташ. Дах

Майже рік Буковина радіє від того, що великий меценат Дмитро Фірташ зі своєю дружиною Ладою подарував Чернівецькому національному університету 8 мільйонів гривень на ремонт даху. Дарування відбувалося кілька місяців. Святкували кілька днів. Знімали Дмитра і Ладу з різних ракурсів різні телекомпанії та журналісти залежні і не дуже. До Червоної зали ЧНУ, де відбуваються вчені ради, занесли великий чек, на якому красувався напис «8 мільйонів гривень». Ректор Степан Мельничук не скупився на компліменти і подяки. Він вручив благодійникові срібну ікону «Таємна вечеря» і фотокнигу про університет, який став надбанням ЮНЕСКО та перейшов під охорону цієї солідної світової організації.

Фірташі купалися у славі і хвальбі. Вони розчулилися і почали обіцяти Чернівцям молочні ріки і кисільні береги. Говорили про велику благодійність і створення тисяч робочих місць. Казали про будівництво нових підприємств на Буковині. Хвалили владу, і всі плескали у долоні. Народ був задоволений. Влада — в екстазі. Фірташі – на сьомому небі…

І за цією ейфорією не знайшлося жодного доброго тверезомислячого буковинського ґазди, який все-таки подивився би дарованому коню у зуби. Бо тече досі дах на резиденції митрополитів Буковини і Далмації у Чернівцях, руйнується світове шедевральне творіння великого чеха Йосипа Главки. А грошей уже рік як нема.

Адміністрація ЧНУ сподівається, що ці вісім мільйонів гривень заблукали міністерськими коридорами. Але колись таки доберуться до Чернівців. Тоді й ремонти можна буде робити.

А як все гарно починалося!..

Перед Різдвом подружжя Фірташів завітало до Чернівців. Дмитро Фірташ вирішив подарувати університету 8 мільйонів гривень. Спеціально для урочистого вручення чека зібрали вчену раду у Червоній залі. Солідні професори, світила науки в Україні і світі сумирно сиділи на стільцях і чекали благодійників, яким мали голосно дякувати за велику щедрість. Майже годину сиві поважні люди чекали багатія. І дочекалися…

Дмитро Фірташ виступив з промовою. Він розповідав, як хоче допомогти Чернівцям, звідки колись зробив перші кроки у світ великих грошей. Тому разом з губернатором Папієвим та очільником Чернівців Михайлішиним хоче навести лад у місті. Далі змальовував картини процвітання столиці Буковини.

Сивочолі професори і академіки ледь стримували посмішки. За своє життя їм довелося бачити не одного пройдисвіта ще з часів спочилого у Бозі еСеСеСеРу. Майже годину у Червоній залі панував дух великого комбінатора. Бурхлива уява благодійників малювала картини процвітання і благоденствія міста над Прутом. Нові Чернівці стануть містом-садом з асфальтовими дорогами, добре вибіленими і відреставрованими фасадами будинків, полатаними дахами…

Саме про дахи й ішла мова. Бо куди нам без дахів в умовах великих протікань з усіх усюд…

На завершення палкої промови Дмитро Фірташ урочисто підписав чек на дар ЧНУ 8 мільйонів гривень. Це на дахування. Аби не протікала митрополія Буковини і Далмації. Аби під сухим дахом затишно почували себе студенти і професори ЧНУ. Аби ЮНЕСКО пізнало велике благодійне серце Дмитра Фірташа.

Розчулився ректор, і подав скромні дари від вченої спільноти: ікону «Тайної вечері» (символічно, мабуть) та фотоальбом шедевра архітектури, де дах буде уже не цісарський, а фірташівський.

Подружжя меценатів поїхало з Чернівців. А дах на резиденціях як був, так і залишається дрантивим. Дощі змивають столітній пил з горища ЧНУ, розмивають фрески на стелях і псують паркети в аудиторіях та залах. Нема тому ради, як і нема тих обіцяних грошей на ремонт даху. Ніхто нікому конкретно не може пояснити, де ті кошти, чи є вони на рахунку котрогось із міністерств. Бо, як каже проректор Тамара Марусик, два міністерства не можуть визначитися з коштами.

Сам ЧНУ, як вищий навчальний заклад, підпорядковується Міністерству науки і освіти, а резиденція митрополитів Буковини і Далмації, як памятка ЮНЕСКО, —Міністерству культури. І ці два міністерства не можуть між собою знайти спільної мови, аби вирішити, куди гроші скерувати. Одне міністерство може і хоче тільки зарплати і стипендії платити. Інше може виділити кошти на ремонт. Але минулого року вже виділено 12 млн. гривень. Чи були серед них гроші Фірташа, невідомо.

А дах тече…

Народний депутат України Микола Федорук добивається у столиці, аби на 2014 рік на резиденцію виділили 11 млн. гривень. Поки документи пройдуть всі інстанції, поки чиновники підпишуть всі документи і гроші надійдуть, пройде чимало часу і дощів.

А дах тече…

Казначейство плутано якось говорить про те, є гроші чи нема. Керівництво ЧНУ киває на плутанину з казначейством.

А дах тече…

То є гроші, чи нема?..

Ми досі не одержали офіційної відповіді від офіційних осіб області й України. Тому схиляємося до думки, що Дмитро Фірташ чек підписав, але грошей реальних на ньому не було. Керівництво ЧНУ іншої думки. Воно ще сподівається одержати ті 8 мільйонів гривень, за які «Тайну вечерю» дарувало, дякувало і аплодувало Дмитру та Ладі Фірташам. Воно чекає цих грошей, як манни небесної.

А дах тече…

Не будемо вбивати надію й сподіватимемося, що слово мецената міцне, як його гроші. Хоча сумнів є. Бо після програшу на виборах до верховної ради у 2012 році протеже Фірташа у Чернівцях Віталія Михайлішина бізнесмен охолов до Чернівців. Він тут не з’являється, не обіцяє і не створює робочих місць. Його компаньйон з Укргазвидобування Юрій Борисов також холодно ставиться до рідного міста. Особливо після того, як обласна рада віддала йому газові родовища в Карпатах. Вони взяли від Чернівців усе.

А дах тече…

Петро КОБЕВКО

Світлина – molbuk.ua

peredplata