Авіарейс \”Київ-Чернівці\” здійснюватиме компанія, власник якої засуджений до смертної кари?

Авіарейс "Київ-Чернівці" здійснюватиме компанія, власник якої засуджений до смертної кари?В Україні з\’явиться нова авіакомпанія – Yanair, яка 28 серпня запускає регулярний рейс з київського аеропорту «Жуляни» до Чернівців. Засновник і власник компанії із статутним фондом 100 000 гривень – росіянин Олексій Янчук, йдеться в Єдиному держреєстрі підприємств України. Громадянин Росії Олексій Янчук відомий як засновник киргизької авіакомпанії Eastok Avia, а також фігурант кримінальної справи про вбивство співвітчизника Євгена Хапрова в ОАЕ навесні 2009 року. У грудні 2011 року Шаріатській суд Шарджі засудив Янчука і його партнера Петра Іваника до смертної кари. Про це повідомляє forbes.ua

У Yanair в оперативному лізингу є два літаки Saab 340A, які можуть перевозити 33 пасажирів, говорить комерційний директор компанії Олег Левченко. В Україну поки прибув один літак. За словами Левченко, ринкова ціна Saab340А 1988 випуску – від $ 800 000 до $ 1,4 млн.

Літати до Чернівців Yanair планує три рази на тиждень, її базовий аеропорт – «Жуляни», йдеться в письмовій відповіді прес-служби аеропорту. Вартість перельоту, за словами Левченко, від 902 гривень в одну сторону, і від 1574 гривень – в обидва.

Екіпажі літаків будуть укомплектовані колишніми співробітниками «АероСвіту», говорить Левченко, який у збанкрутілої компанії відповідав за внутрішні перевезення.

Дозвіл на виконання польотів Держаавіаадміністрація видала Yanair 2 серпня, рішення про призначення на рейси на даний час розглядає Міністерство інфраструктури.

Компанія «Янейр» була зареєстрована в Житомирі 15 червня 2012, її офіс знаходиться в Києві, згідно даних Єдиного держреєстру. Єдиний власник – громадянин Росії Олексій Володимирович Янчук, який проживає в Німеччині. Зв\’язатися з ним по телефону, вказаному в реєстрі, не вдалося. Левченко відмовився говорити на тему власників компанії, в якій він працює.

Східний варіант

Олексій Володимирович Янчук, громадянин Росії, 28 грудня 2011 року був визнаний винним у вбивстві челябінського бізнесмена Євгена Хапрова, що випливає з рішення Шаріатського суду Шарджі. Текст позову і його переклад на російську мову в розпорядження Forbes надав адвокат вдови Хапрова Тетяни Олександр Пугачов.

З рішення суду випливає, що між трьома засновниками компанії Avia (ОАЕ) – Янчуком, Хапрова і Петром Іваником – у 2009 році виник конфлікт, який став причиною смерті Хапрова. Шаріатський суд заочно засудив Янчука та Іваника до страти, йдеться в рішенні суду.

«Вирок вступив в законну силу, і влада ОАЕ намагається добитися екстрадиції Янчука А.В.», – повідомив Forbes Олександр Пугачов в письмовій відповіді. Він додав, що засуджений в ОАЕ Янчук, за його відомостями, має вид на проживання в Німеччині, не уточнивши офіційної адреси проживання.

З рішення суду випливає, що Янчук був засновником киргизької авіакомпанії Eastok Avia, яка базувалася в Шарджі.

У 2011 році Іваник в інтерв\’ю таджицькому інформаційному агентству Asia-Plus говорив, що Янчук у 2007-му був єдиним власником Eastok Avia, а його син Станіслав Янчук – генеральним директором компанії. Eastok Avia в 2007 була одним із співзасновників киргизької авіакомпанії Kyrgyz Airways, яка в 2011 році була перейменована в Air Bishkek. Флот компанії – два A320, позивні – EASTOK. Нинішню структуру акціонерів Air Bishkek не розкриває.

Forbes не знайшов прямого підтвердження, що засновник «Янейр» і людина, засуджена в ОАЕ в 2011 році – одна і та ж особа.

Джерело – журнал Форбс

peredplata