Сусідня Румунія хоче називатись Дакією

Сусідня Румунія хоче називатись Дакією Румуни розпочали збирати підписи за перейменування своєї країни на Дакію. Саме так в античні часи називали територію, де жили племена даків, і котра наразі входить до складу Румунії.

Автори петиції наголошують, що прагнуть позбутися асоціації назви держави із циганами-ромами або римлянами. \”Римляни – в Італії. Роми походять з Індії, звідки вони розселилися по всьому світу. Ром – це ямайський напій\”, – наголошують у документі, під яким відкрито збір підписів. Петиція має зібрати 150 тис. автографів, аби стати предметом розгляду парламентом країни. Наразі під документом розписалися менше 5 тис. осіб. Румунія відома з середини XIX століття.

Ця назва виникла для позначення васальної держави Османської імперії. Території тодішньої Румунії обмежувалися Молдавією і Валахією.

У 1877 році країна проголосила незалежність, а за підсумками Першої світової війни набула Трансильванію, яка до цього була під владою Австро-Угорщини.

Стародавня держава даків сформувалося в II-I століттях до нашої ери. У II ст. по Різдві Христовім Дакію завоювала Римська імперія, після чого ця область піддалася романізації. Наразі землі історичної Дакії входять, крім Румунії, до складу Сербії, Угорщини, України та Молдови.

Джерело та світлина ТСН

peredplata