Прем’єр-міністр позбавляє дітей війни пенсій, відстояних у судах, – Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр позбавляє дітей війни пенсій, відстояних у судах, - Арсеній ЯценюкЛідер партії «Фронт Змін», народний депутат України Арсеній Яценюк звернувся до генерального прокурора з вимогою дати правову оцінку діям уряду, який за дорученням прем’єр-міністра фактично зобов’язав Пенсійний фонд не виконувати рішення судів про призначення законних пенсій дітям війни, чорнобильцям та звільненим у запас військовослужбовцям.

Про це йдеться у депутатському зверненні Арсенія Яценюка до генпрокурора щодо порушення кримінальної справи проти прем’єр-міністра України Миколи Азарова за ознаками злочину, передбаченого статтею 382 Кримінального кодексу України «перешкоджання виконання судових рішень».

У депутатському зверненні зазначається, що протягом 2007-2011 років судами різних рівнів приймались рішення про перерахунок пенсій дітям війни, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи та звільненим у запас. Рішення судів зобов’язували Пенсійний фонд забезпечити соціальні виплати в обсязі, передбаченому законодавством. Вже перераховано пенсії майже 2 млн осіб, із органів Пенсійного фонду додатково стягнуто понад 6 млрд гривень. Ці рішення продовжують виконуватися й зараз.

Проте 9 вересня 2011 року Пенсійний фонд України направив своїм регіональним управлінням витяг із протоколу №63 засідання Кабміну від 5 вересня 2011 року за підписом прем’єр-міністра Миколи Азарова. Цим документом Пенсійному фонду доручено виплачувати пенсії в розмірах, визначених постановою Кабінету міністрів, а не призначені за рішеннями судів відповідно до законів України. Пенсії, передбачені цією постановою, є значно нижчими за встановлені судами.

«Підписавши доручення, прем’єр-міністр фактично зобов’язав Пенсійний фонд України не виконувати рішення судів, які набрали законної сили і є обов’язковими до виконання на всій території України», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Лідер «Фронту Змін» наголосив, що в таких діях Кабміну наявні ознаки злочину, передбаченого статтею 382 кримінального кодексу України, а саме умисне перешкоджання виконанню вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрала законної сили. «Прошу вас здійснити перевірку наведених у зверненні фактів, дати їм правову оцінку та в разі виявлення за результатами перевірки ознак злочину, порушити кримінальну справу щодо відповідної службової особи», – йдеться у зверненні Арсенія Яценюка.

peredplata